Budžet za 2021. godinu nešto veći od 8.000.000 KM

0

ISTOČNA ILIDŽA – Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas budžet za 2021. godinu u iznosu nešto većem od 8.000.000 KM, kao i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu.
U strukturi budžeta planirani su poreski prihodi od 3.483.550 KM, odnosno 43,35 odsto, a neporeski prihodi 3.704.450 KM, ili 46,09 odsto.

Zamjenik načelnika opštine Zoran Avram /SDS/ rekao je novinarima da je ova godina bila veoma teška jer je epidemija virusa korona ostavila posljedice na privredu ove loklne zajednice, a da ih je samo pomjeranje izbora dovelo u situaciju da su morali da ubrzanim tempom rade na ova dva važna strateška dokumenta, koja su danas usvojena.

Avram je najavio da će već u martu ili aprilu naredne godine biti napravljen budžetski rebalans jer je budžet napravljen u jednoj teškoj atmosferi, izbornoj godini sa malim vremenskim rokom, pošto se, kako je naveo, zbog pomjeranja izbora nije znalo koji će saziv usvojiti ovaj dokument.

„Ovo je budžet koji će omogućiti da funkcionišemo u narednoj godini, ali će rebalansom neke stvari biti posložene na onaj način kako je načelnik /Marinko Božović/ obećao da će biti rađeno u naredne četiri godine“, rekao je Avram.

Avram je istakao da će Nacrt rebalansa budžeta za 2020. godinu biti upućen Ministarstvu finansija Republike Srpske, te da se nada da će za dva do tri dana dobiti njihovu saglasnost, kako bi ga mogli da ga usvoje do kraja godine.

„Ono što je bitno za rebalans je to da smo mi ove godine dobili 600.000 KM od grada Istočno Sarajevo. Za otkup zemljušta za ulicu prema budućoj gimnaziji namijenjeno je 200.000 KM, a 400.000 KM za kapitalne projekte koji su rađeni na prostoru ove lokalne zajednice“, rekao je Avram.

On je ukazao da su sredstva utrošena za asfaltiranje parkinga i postavljanje ulične rasvjeta nešto veća od planiranih, jer kako je pojasnio, novac koji opština prihoduje od investitora na osnovu rente i uređenja mora da budu namjenski utrošen za uređenje zemljišta u koje investiraju.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Vladimir Ćosović ukazao je da je prilikom zakazivanja današnje vanredne sjednice napravljen propust, jer on nije bio pozvan na Kolegijum, koji je održan u subotu, 26. decembra, a što je skupštinsko rukovodstvo bilo obavezno da uradi.

Ćosović je istakao da je SNSD bio protiv ovakvog rebalansa, za koji smatra da predstavlja „izborni rebalans“, jer su neke stavke veoma čudne.

„Jedna od tih stavki su ugovori o djelu u iznosu od oko 70.000 KM, što nije bilo planirano u budžetu. Aasfaltiranjem, odnosno predizbornim asfaltiranjem, probijen je budžet za 200.000 KM, a tu su i studentske stipendije koje smo mi kao Klub odbornika SNSD-a povećali sa 30.000 KM na 65.000, a podijeljeno je 115.000 KM, a pitanje je kome?“, rekao je Ćosović.

Kada je riječ o budžetu za narednu godinu, Ćosović je ukazao da su, iz nekog razloga, sredstva za studentske stipendije opet vraćena na prvobitnih 30.000 KM, te da iz tog razloga nisu ni podržali budžet.

Odbornici DNS-a nisu prisustvovali ni današnjoj sjednici, dok odbornik Ujedinjene Srpske Zoran Trapara nije glasao, pošto mu je dostavljen pogrešan skupštinski materijal.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare