Budžet povećan za 125.000 KM

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu od 9.170.798 KM, što je za 125.000 KM više u odnosu na plan.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je opština disciplinovanom finansijskom politikom i restriktivnim mjerama štednje uspjela da smanji javnu potrošnju za oko 700.000 KM, što je dovelo do suficita u budžetu.

Kovačević je naglasio da su obezbjedili i veće investicije od povećanja gradnje, a posebno stanogradnje na Palama.

On je naglasio da će višak sredstva biti usmjeren u kapitalne investicije, odnosno vraćanje duga za izgradnju sportske dvorane.

“Vratili smo veći dio dugovanja iz prošle godine i u narednom periodu trošićemo sredstva samo onoliko koliko imamo i u narednu godinu nećemo prenijeti nikakve dugove”, rekao je Kovačević.

Odbornici su usvojili Nacrt budžeta za 2014. godinu od 8.680.151 KM, što je za oko 500.000 KM manje u odnosu na planirani budžet za ovu godinu.

Kovačević je rekao da je bilo teško napraviti budžet i zadržati sve vitalne funkcije zakonom određene, a da sa druge strane korisnici budžeta ne budu oštećeni.

“Moramo da obezbjedimo da funkcionišu sve ustanove, komunalna preduzeća i da ostavimo sredstva za razvoj”, rekao je Kovačević.

On je dodao da su u budžetu za narednu godinu planirali 50.000 KM za Dom zdravlja što je povećanje za 20.000 KM, te da se nada da će do kraja njegovog mandata ta sredstva iznositi 100.000 KM.

Prema njegovim riječima, predviđena su i sredstva za projekat nastavka izgradnje šetališta i trga, kao i za infrastrukturne projekte u ruralnim područjima.

“Ovaj budžet daje bezbjednost i razvoj koji će ići malim, ali sigurnim koracima”, rekao je Kovačević.

Opozicija je bila uzdržana prilikom glasanja za nacrte rebalansa budžeta za ovu i budžeta za narednu godinu.

Odbornik Pokreta za naš grad – Pale Momir Blagojević rekao je da procjena prihoda od prodate imovine, zemljišta i rente nije korektna i da su te stavke precijenjene da bi se lakše izbalansirali prihodi i rashodi.

“Pokušali smo ukazati šta je suština sa namjerom da se razmišlja o ovom vrlo složenom problemu”, rekao je Blagojević.

Kada je riječ o rebalansu budžeta, Blagojević je naglasio da je dobro što se smanjuje potrošnja, a povećavaju sredstva za razvoj.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments