Budućnost u malinama

0

ISTOČNI STARI GRAD – Među opštinama čiji su projekti prije nekoliko dana i zvanično odobreni, odnosno uključeni u program prekogranične saradnje Srbije, BiH i Crne Gore, koji EU finasira s 5,2 miliona evra, nalazi se i jedna od najmanjih lokalnih zajednica u sastavu grada Istočno Sarajevo, opština Istočni Stari Grad.

Načelnik Istočnog Starog Grada, Bojo Gašanović, ocijenio je u intervjuu za „Fokus“ da će krajnje oživotvorenje ovog projekta donijeti novi razvojni iskorak u ovoj, još uvijek izrazito nerazvijenoj, mahom ruralnoj opštini. – Odobrenje ovog projekta predstavlja novu šansu, koju ćemo, vjerujem, iskoristiti na najbolji mogući način, ali sve doživljavamo i kao potvrdu našeg ozbiljnog pristupa i rada – kaže Gašanović, ne krijući zadovoljstvo što se ime opštine koju predvodi našlo među prvim u BiH koje imaju ovu svojevrsnu privilegiju.

FOKUS: Projekti se odnose na infrastrukturu, ekologiju i turizam, sa segmentom proizvodnje zdrave hrane. O čemu je u konkretnom slučaju riječ?

GAŠANOVIĆ: Projekat nosi naziv „Malina za sve“ i nosilac je, upravo po proizvodnji maline čuvena opština Arilje, čiji pratner u Srbiji jeste Čajetina, dok mi ostvarujemo partnerstvo s opštinom Sokolac. Njegova vrijednost je 400.000 evra, a projektom je predviđeno da u početnoj fazi na području naše opštine bude angažovano dvadesetak poljoprivrednih domaćinstava, koja će dobiti kvalitetan zasad i svu stručnu pomoć, od same sadnje, preko uzgoja, sve do konačnog branja plodova. Projekat traje 18 mjeseci, a s obzirom na prirodne i klimatske karakteristike na području naše opštine, očekujemo dobar rod, dok plasman maline nije upitan.

FOKUS: Istočni Stari Grad nailazio je i na podršku resornog ministarstva u Vladi RS u realizaciji projekata ruralnog razvoja, a sjećamo se i kreditnog aranžmana s predstavnicima italijanske Vićence?

GAŠANOVIĆ: Naša najveća razvojna šansa i jeste u unapređenju poljoprivredne proizvodnje i turizma, gdje proizvodnju zdrave hrane podrazumijevamo kao više nego važan segment. Resorno ministarstvo u Vladi RS podržalo nas je da, prije svega, obnovom i izgradnjom seoskih puteva, komunikacijski pomognemo individualnim proizvođačima u ovdašnjim selima, te na neki način njihove proizvode približimo tržištu, dok je aranžman s partnerima iz Italije bio usmjeren na formiranje plastenika i razvoj stočarstva, gdje smo kao opština preuzeli važnu ulogu garanta, bez kojeg ne bi moglo biti ni valjane realizacije. Kroz sve ove projekte ukazujemo stanovništvu na mogućnost da se ozbiljnije bave poljoprivredom na svojim imanjima, te pristojno žive od svog rada. To, svakako, pozitivno utiče i na segment samozapošljavanja.

FOKUS: Učinjeni su i znatni pomaci na izgradnji infrastrukture, gdje ste naišli na podršku Vlade RS?

GAŠANOVIĆ: Ostvarili smo više nego korektnu saradnju s Vladom RS, koja se samo u ovoj godini mjeri realizacijom projekata u ukupnoj vrijednosti čak 800.000 KM, što je ozbiljan iznos u slučaju opštine koja je svrstana u red izrazito nerazvijenih sredina. Novi vodovodni sistemi, obnova putne infrastrukture, kao i kreditni aranžman posredstvom IRB RS, koji nam je omogućio da po prvi put od postojanja opštine formiramo i komunalno preduzeće, jesu znatna podrška u stvaranju pretpostavki za ozbiljniji razvoj Istočnog Starog Grada.

JPŠ „Šume RS“

Prema Gašanovićevim riječima, posebnu zahvalnost ova opština duguje direktoru JPŠ „Šume RS“, Neđi Iliću, za pokazano razumijevanje i lični angažman prilikom izmirivanja dugovanja šumarstva prema opštini.

– Potraživali smo oko 100.000 KM, što je ogroman iznos za naš skromni budžet, zbog čega smo se vodili mišlju da do sredstava dođemo i sudskim putem.

Ipak, nađen je put za rješavanje problema i već smo dobili 70 odsto sredstava, dok bi preostali iznos trebalo da bude uplaćen u narednih petnaestak dana, što je važno i što će za nas značiti konsolidaciju i izlazak iz svojevrsne budžetske krize – rekao je Gašanović.

(www.palelive.com / Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare