Бошњаци умислили да је читава БиХ њихова

3

БЕОГРАД – Професор емеритус Ненад Кецмановић рекао је да се бошњачки проблеми састоји искључиво у томе што су умислили да је читава БиХ само њихова, а да су дијелови на којима у одвајкада живјели Срби и Хрвати само „привремено окупирана територија“.

Кецмановић је навео да је мирни разлаз који предлаже предсједник Републике Српске Милорад Додик можда и једино рационално рјешење.

Он каже да остаје нејасно шта је амбасадор Ирана у БиХ Абузара Ебрахим Торкаман желио поручити изјавом да је „Иран спреман да помогне БиХ у случају проблема“, наводећи да је Иран већ дуго непримјетан у БиХ, па је изјава амбасадора пала „као гром из ведрог неба“.

Кецмановић је за „Политику“ навео да се турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган некоћ позвао на Алијин аманет да брине о Босни, а сада ирански амбасадор, сигурно не на своју руку, нуди помоћ „ако буде проблема“.

„Значи ли то да се у разрјешење кризе у БиХ, поред колективног Запада и Русије и Кине, укључују и Турска и Иран као јаке муслиманске земље, од којих се прва измакла контроли Запада, друга је западни архинепријатељ, а обје су као Запад у најмању руку несклоне православним Србима“, упитао је Кецмановић.

Према његовим ријечима, ситуацију олакшава чињеница да и Турска и Иран граде добре односе са Русијом – заштитницом Српске пред притисцима Запада.

„Симптоматично је да Бошњаци којима је била упућена понуда добрих намјера, а ни Хрвати, којима је био упућен приговор, нису много коментарисали изјаву иранског амбасадора, а из Српске су, истина са нижег нивоа, подсјетили на улогу Техерана у ратном трансферу муџахедина у БиХ и на покољ Срба код Возуће“, нагласио је Кецмановић.

(www.palelive.com / Срна / Фото: РТРС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Vecina se vratila na svoja ognjista,imaju sva prava kao i svi gradjani R.Srpske,posebna prica o kupovini stanova po Lukavici,bule setaju I.Sarajevom kao da je Teheran.Srbi su sve prodali u Federaciji a oni nista u R.Srpskoj,imaju dugorocnu strategiju i na dobrom su putu.

Njihove banke im daju kredite sa smiješnim kamatama za kupovinu nekretnina u RS. Šiptarska strategija, dugoročna al radi

Ne treba njima posebna dugoročna strategija kada mi imamo ovakvu vlast… Daj samo njima i onima sa njihovom partijskom knjižicom sve ostale proglasi za domaće izdajnike, strane plaćenike, nato pješadiju, jer oni kao brane srpstvo, a kada je njihova finansijska korist u pitanju sva saradnja sa strancima i bošnjacima je dobrodošla.