Boško Tomić novi predsjednik opštinskog odbora

0

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je prisustvovao sjednici Opštinskog odbora SNSD-a Pala, na kojoj je za novog predsjednika Odbora izabran Boško Tomić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.„Ovo je dio naše konsolidacije“, rekao je Dodik, ističući da SNSD u naredne dane ulazi stabilan, sa dodatnom energijom i snagom.

Prema njegovim riječima, cilj SNSD-a je da pripremi stranku da na lokalnom nivou djeluje za dobrobit opštine Pale.

„Zahvaljujući ljudima iz SNSD-a, Vlada Republike Srpske prošlih je godina ovdje intervenisala sa više od 80 miliona KM za različite projekte“, podsjetio je Dodik i najavio skoro otvaranje tunela Stambulčić i zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da se u SNSD-u nastavljaju unutarstranački izbori i da bi trebalo da budu završeni u maju, a u većim sredinama moguće junu.

Zahvaljujući se za izbor Tomić je istakao da nova funkcija za njega znači obavezu da kao prvi među jednakima vodi Opštinski odbor SNSD-a Pale.

USKORO ANALIZA KOLIKO SRPSKU KOŠTA BiH

Neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“ košta Republiku Srpsku egzaktnog novca, izjavio je danas na Palama predsjednik Srpske Milorad Dodik i najavio da će zbog toga biti pripremljena detaljna informacija koliko Srpsku košta BiH. „Tu ćemo informaciju, u kojoj će do feninga biti sve navedeno, dostaviti parlamentu, koji će donijeti određene odluke“, najavio je Dodik.

Govoreći o neuspjehu prošlosedmičih razgovora u Sarajevu o provođenju odluke „Sejdić – Finci“, Dodik je istakao da je objektivno riječ o jednom potpuno bizarnom pitanju na kojem se BiH zadržava godinama.

„Evropski put Republike Srpske trenutno je u okviru BiH zato što to ne zavisi samo od nas, nego primarno zavisi od Evrope“, konstatovao je Dodik u izjavi medijima.

On je poručio da je politika Republika Srpske u ovom vremenu politika poštovanja izvornog Dejtonskog sporazuma, odnosno poštovanja izvornih dejtonskih nadležnosti BiH.

„Sve izvan toga i sve što je rezultat pritiska i što je nametnuto od strane visokih predstavnika neće nikada dobiti našu trajnu podršku kroz recimo stalno nastojanje da se promijeni Ustav“, rekao je Dodik i dodao da će prvom prilikom te nadležnosti biti vraćene Srpskoj.

SRPSKA ZA RJEŠAVANJE PITANJA DRŽAVLJANSTVA U DISTRIKTU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Palama da treba naći adekvatno rješenje za pitanje državljanstva stanovnika Brčko distrikta i najavio mogućnost da Republika Srpska, ako bude smetnji, riješi to pitanje. „Naravno da postoji rješenje donošenjem novih propisa i prihvatanjem državljanstva od Republike Srpske“, rekao je Dodik, ističući da to niko to neće moći da spriječi, kao što nije mogao da zaustavi ni reagovanje Srpske u slučaju rješavanja problema u vezi sa jedinstvenim matičnim brojem.

On je upozorio na pokušaje da se redukuje predstojeći popis stanovništva i domaćinstava u BiH, ističući da je popis utvrđivanje činjeničnog stanja o svemu i da ne može biti proveden prije nego što bude markirana međuentitetska linija.

„Od ključne je važnosti da međuentitetska linija bude markirana, jer bez toga neće biti moguće provesti adekvatan, siguran, pošten i tačan popis“, rekao je Dodik novinarima.

Predsjednik Republike Srpske dodao je da iz federalnog Sarajeva dolaze glasovi da na popisnoj listi ne treba da bude izjašnjavanje o državljanstvu.

„Ustavno je pravo građana da se opredijele za državljanstvo.To ustavno pravo treba da bude locirano i u popisnom dokumentu da bi se ljudi mogli jasno opredijeliti za državljanstvo koje žele. Prema tome, ne tražimo ništa nenormalno, ali od nas se traži nenormalno, da nema državljanstva u popisu nego da se samo potencira državljanstvo BiH“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, većinu stanovnika Republike Srpske, kao ni njega samog BiH i državljanstvo BiH uopšte ne interesuju.

„Mi smo još tu samo zato što moramo. Mene interesuju isključivo državljanstvo Republike Srbije i Republike Srpske i u tom pogledu je za mnoge ljude važno da mogu da potvrde svoje državljanstvo državljanina Srpske“, konstatovao je Dodik.

Administracija Brčko distrikta nedavno je, mimo zvanične odluke bilo kog organa i kršeći Arbitražnu odluku, brisala iz evidencije entitetsko državljanstvo Republike Srpske građanima Brčkog.

PRESUDAMA SE MATERIJALIZUJE SRBIMA NAMETNUTA KRIVICA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Palama da je očigledno da Haški tribunal sve vrijeme radi tako da putem presuda materijalizuje Srbima nametnutu krivicu. Dodik je istakao da ono što je nedavno govorio u Tribunalu kao svjedok odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, te obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića prošle sedmice na raspravi u Generalnoj skupštini UN o radu Tribunala predstavljaju najvjerodostojniji odraz onoga šta je Haški tribunal.

Osvrćući se na svoje svjedočenje u Haškom tribunalu, Dodik je istakao da ni Karadžiću, kao ni Biljani Plavšić i mnogim drugim optuženim Srbima nije moguće dokazati optužnicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

„Očigledno je da je sama ta kvalifikacija rezervisana isključivo za Srbe i politički establišment srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji, dok drugi nisu bili procesuirani ni za zločine koje su počinili“, konstatovao je Dodik u izjavi medijima.

Kao primjer selektivnog pristupa Haškog tribunala predsjednik Republike Srpske naveo je slučaj hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je prvostepenom presudom Tribunala bio osuđen na 24 godine zatvora za dokazan organizovani zločinački poduhvat, a onda je uz pomoć centara moći oslobođen.

„Mi koji ovdje živimo ne smijemo to da zaboravimo i olako prihvatimo, ni kvalifikaciju genocida u Srebrenici ni genocida uopšte, niti bilo kavkvu priču o udruženom zločinačkom poduhvatu i treba da nastavimo da se borimo“, poručio je Dodik.

(www.palelive.com / Srna / foto: Hotel Damis)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare