Borci Srpske prava ostvaruju u institucijama, a ne na ulici

0

ISTOČNO SARAJEVO – Borci Istočnog Novog Sarajeva dijele sudbinu svih građana Republike Srpske i odlučni su da rješenja za svoje socijalno-materijalne probleme, kao što su to radili i do sada, traže u institucijama, a ne na ulici, izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.
“Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo broji oko 1.200 članova i suočena je sa nizom problema koji tište boračku populaciju, a jedan od najvećih je nezaposlenost naših članova”, rekao je Tuševljak.

Prema njegovim riječima, na evidenciji opštinskog Biroa za zapošljavanje nalazi se 236 demobilisana borca, a kada je riječ o djeci poginulih boraca, od njih 180 zaposleno je 54, nezaposleno 53, na školovanju je 30 djece, dok je troje penzionisano.

“U svakom slučaju, problemi se iz godine u godinu rješavaju, doduše sporo, ali ni u kom slučaju nećemo dozvoliti da budemo isprovocirani i izmanipulisani, pa da svoje probleme rješavamo na ulici, kao što je to slučaj ovih dana u Federaciji BiH”, poručio je Tuševljak.

On je naglasio da će srpski borci zaštitu svojih prava i dalje tražiti u institucijama Srpske.

“Naravno da ni mi nismo u potpunosti zadovoljni ni životnim standardom, ni politikom zapošljavanja, visinom plata i penzija, ali te probleme ćemo rješavati u okviru institucija sistema”, istakao je Tuševljak.

On je dodao da Boračka organizacija Istočnog Novog Sarajeva ima veoma dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, posebno sa načelnikom LJubišom Ćosićem, za kojeg je rekao da “ima veliko razumijevanje za boračku populaciju”.

Uoči obilježavanja Dana boraca, 14. februara, on je najavio niz vjerskih i kulturno-umjetničkih dešavnja – služenje parastosa za pale borce i polaganje cvijeća na Spomen-krst na Vracama, posjete boračkim porodicama, evociranje uspomena na zajedničkom druženju boraca, svečanu akademiju…

“Sa željom da taj dan obilježimo dostojanstveno, osim prigodnih pratećih manifestacija, posjetićemo 20-ak porodica palih boraca i odnijeti im skromne poklon-pakete, a za 30 boračkih porodica u kojima niko ne radi obezbijedili smo novčanu pomoć u iznosu od skromnih 100 KM”, rekao je Tuševljak.

Upućujući čestitke svim članovima Boračke organizacije Republike Srpske, on je pozvao sve članove ove organizacije da zajedno učestvuju u obilježavanju Dana boraca u Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments