Boravkom na otvorenom i preventivnim pregledima čuvati zdravlje djece

0

FOČA – Pedijatri Univerzitetske bolnice Foča poručuju, podovom Međunarodne nedjelje djeteta, da djecu u sezoni prehlada ne treba isključivati iz kolektiva, uskraćivati im boravak u vrtićima ili na otvorenom, već im razvijati i podsticati otpornost organizma.

Za svaku promjenu, naročito disanja, ishrane, smanjenja aktivnosti kod djeteta, neophodno je konsultovati ljekara ili obaviti pedijatrijski pregled, jer dobra prevencija je, napominju pedijatri, pola zdravlja.

Upravo zbog toga, Centar za majku i dijete Univerzitetske bolnice Foča organizovao je ove sedmice besplatne preventivne preglede djece, čime se dodatno nastoji podići svijest o značaju dječijeg zdravlja.

U okviru ove akcije biće obavljeni pregledi – spirometrija, ultrazvučni pregledi urinarnog trakta, srca, kao i savjetovanje neonatologa.

Aleksandra Bodiroga svog tromjesečnog sina Milorada, na prijedlog pedijatra, dovela je na ultrazvučni pregled urotrakta.

„Obično kada primijetim nešto kod djeteta posavjetujem se sa pedijatrom, a ovaj put naša doktorica je to prva primijetila i zato smo tu da obavimo pregled“, kaže Bodiroga.

Pedijatri nastoje da skrenu pažnju roditeljima koliko je značajno na vrijeme otkriti bilo koje oboljenje kod djeteta, bilo da su u pitanju respiratorne i kardiovaskularne smetnje, virusi i infekcije.

Načelnik Centra za majku i dijete Biljana Milinković kaže da rade subspecijalističke preglede iz oblasti dječije kardiologije, nefrologije, neurologije, dok će doktor neonatolog u okviru savjetovališta za bebe obaviti razgovore o značaju zdrave ishrane, prepoznavanja rane detekcije razvojih anomalija, ranog prepoznavanja raznih bolesti koje nekada podmuklo počinju.

„Što se tiče dječije kardiologije, prvi simptomi na koje ukazujemo roditeljima su neadekvatan prirast tjelesne mase u prvoj godini života djeteta, obilno znojenje, zamaranje djece pri hranjenju, česte respiratorne infekcije, bol u grudima. U našoj službi radimo ehokardiografiju, holter krvnog pritiska i EKG-a, ergometriju, kao i preglede djece sportista“, navela je Milinkovićeva.

LJekari navode da su infekcije respiratornog sistema vodeća oboljenja kod djece, a najizraženija su u doba jeseni i zime.

Prehlade, upale grla, uha, praćene temperaturom, najčešći su razlozi zbog kojih roditelji dovode djecu pedijatrima fočanske bolnice.

Kao razloge za pojavu astme ili bronhitisa kod djece, ljekari, osim genetskih predispozicija, navode vlažno vrijeme i različite alergene iz prirode.

Subspecijalista pulmolog Univerzitetske bolnice Foča Dejan Bokonjić kaže da su najčešće hronične bolesti kod djece hronično opstruktivni bronhitis, alergijski bronhitis ili dječija astma koja je danas u velikom porastu.

„Zahvaljujući dobroj terapiji, te se bolesti drže pod kontrolom i kasnije kada prođe adolescentski period kod djece, uglavnom, više nemaju problema sa plućima. U ovom periodu ima puno djece na Dječijem odjeljenju sa respiratornim oboljenjima gornjih i donjih disajnih puteva“, rekao je Bokonjić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare