Bogoslovija proslavila svog zaštitnika

0

FOČA – Srednja Bogoslovska škola u Foči obilježila je danas krsnu slavu – Svetog Petra Dabrobosanskog, čije ime nosi, a proslavi je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Svetu liturgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu kod Foče služio je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović uz sasluženje više sveštenika.

Ministar Malešević, koji je prisustvovao liturgiji i lomljenju slavskog kolača, rekao je da je Bogoslovija u Foči nasljednik sarajevske Bogoslovije i da je u Republici Srpskoj našla pravo mjesto.

„Ovdje će moći da se razvija i radi dugoročno. Ministarstvo i Vlada u svojim mogućnostima pomažu razvoj obrazovanja u Republici Srpskoj, a đaci koji se odluče za ovu školu, a kasnije i za Bogoslovski fakultet ovdje imaju sve uslove“, istakao je Malešević.

On je dodao da će adaptacija novog sjedišta Bogoslovskog fakulteta i studentskog doma u Foči biti završeni za mjesec dana, te da će do decembra biti završeno opremanje ova dva objekta i useljenje studenata.

Srednja bogoslovska škola Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči jedna je od osam bogoslovija Srpske pravoslavne crkve i trenutno je pohađa 85 učenika.

Rektor škole arhimandrit Lazar kaže da se svake godine trude da unaprijede nastavu.

„Tako je i ove godine, pa je došlo do izmjena u planu i programu sa novim udžebenicima s ciljem da se učenicima olakša nastava i omogući kvalitetnije obrazovanje. Jedna od novina je i jedinica kao ocjena, koju do sada nismo imali“, rekao je arhimandrit Lazar.

On je podsjetio da srednjoškolsko obrazovanje u Bogosloviji traje pet godina i da su učenici obavezni da nastave školovanje na fakultetu.

Srpska pravoslavna Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, zajedno sa Pravoslavnim bogoslovskim fakultetom „Sveti Vasilije Ostroški“, nasljednica je nekadašnje sarajevske Bogoslovije, koja je postojala od 1882. do 1941. godine.

Sarajevsku Bogosloviju završio je i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

U Foči je 1994. godine prvo osnovana Duhovna akademija, današnji Bogoslovski fakultet, a godinu dana kasnije iz manastira Krka u Hrvatskoj u Foču je izmještena Bogoslovija „Sveta tri jerarha“.

Nakon obnove Bogoslovije u Krki 1999. godine, zadržana je i Bogoslovija u Foči, koja je 2001. godine dobila ime Svetog Petra Dabrobosanskog.

Današnjoj proslavi u Foči prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević i načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare