Bogat program „Vidovdanskih svečanosti“

0

HAN PIJESAK – U čast Vidovdana, koji se u opštini Han Pijesak duhovno i svjetovno obilježava više od 100 godina, publici je prikazana monodrama „Vojvoda Živojin Mišić“, a otvorena je i izložba radova polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“.

Direktor Centra za omladinu i sport „Pogled“ Tatjana Janjić rekla je Srni da je brojna publika sinoć u Domu kulture bila oduševljena monodramom kao svojevrsnim časom istorije koja se ne smije zaboraviti, a čije lekcije smo dužni da prenosimo novim generacijama.

Ova predstava u izvođenju Boška Puletića, glumca Pozorišta „Slavija“ iz Beograda, rađena je po tekstu doktora istorijskih nauka Miće Živojinovića, u režiji Velimira Mitrovića.

Ova predstava premijerno je izvedena 20. januara 2021. godine, na dan stogodišnjice smrti slavnog vojskovođe, na sceni Pozorišta „Slavija“.

U okviru Vidovdanskih svečanosti sinoć je u Galeriji Doma kulture otvorena izložba radova polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ na kojoj je posjetiocima govorio teoretičar likovne umjetnosti iz Beograda Goran Janjićijević.

 

Prije dva dana počelo je Drugo likovno saborovanje „Pogled“ na kome učestvuje 10 slikara koji su svoj rad započeli ispred restorana „Pogled“ u istoimenom mjestu kod Han Pijeska, a potom nastavili u ambijentu planinarske kolibe Planinarskog društva „Javor-sunčana planina“ u selu Kusače kod Han Pijeska.

Drugi saziv likovnog saborovanja danas će biti zatvoren, a obilježavanje Vidovdana na Han Pijesku nastavlja se večernjim bogosluženjem u crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Sutra, na sam dan prazinka, u dijelu Vidovdanskih svečanosti učestvuje i hanpjesački vrtić „Diana Budisavljević“ organizovanjem „Šetnje bubamara i pčelica kroz grad“.

Janjićeva je podsjetila da je u okviru prazničnog programa na Han Pijesku održana i Konferencija beba, na kojoj je rečeno da je između dva Vidovdana u ovoj lokalnoj zajednici rođeno 16 beba.

Organizator bogatog programa obilježavanje Vidovdana na Han Pijesku je lokalni Centar za omladinu i sport „Pogled“, a pokrovitelj opština Han Pijesak.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare