Bocan-Harčenko otvorio Petu reviju ruskog filma

0

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko sinoć je na Palama otvorio Petu reviju ruskog filma i foto-izložbu pod nazivom „Staljingrad-Kursk“ povodom 70 godina od prvih sudbonosnih pobjeda za slobodni svijet u Drugom svjetskom ratu. Bocan-Harčenko izjavio je novinarima da je ovo važan dio kulturne saradnje Rusije i Republike Srpske koja se razvija i stalno je u usponu, kao i međusobni politički i ekonomski odnosi.

On je naglasio su ove dvije kulturne manifestacije od izuzetnog značaja.

Bocan-Harčenko je naglasio da su na izložbi prikazane fotografije dvije bitke koje su bile od presudnog značaja u Drugom svjetskom ratu ili Drugom otadžbinskom ratu u Rusiji.

„Drago mi je da se ovdje posvećuje velika pažnja Drugom otadžbinskom ratu u Rusiji i razumijevanju uloge Rusije“, naglasio je on i dodao da je ova izložba fotografija dvije značajne bitke veoma važna u smislu suprotstavljanja lažnim i izopačenim interpretacijama istorije i događaja tokom Drugog svjetskog rata.

Poslanik u SO Pale Željko Stojanović, koji je uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH organizator izložbe i Revije ruskog filma, rekao je da će građani u narednih pet dana moći da vide 75 eksponata, nakon čega će izložba krenuti kroz Republiku Srpsku i BiH.

„Ovo je nastavak ruskog prisustva u Republici Srpskoj, Istočnom Sarajevu i Palama i nadam se da će se saradnja proširiti i na druge privredne i finansijske institucije“, rekao je Stojanović.

On je istakao da će na Petoj reviji ruskog filma biti prikazano pet filmova, a publika je večeras u amfiteatru Filozofskog fakulteta mogla da vidi film „Brestovska tvrđava“, a narednih večeri će biti prikazani filmovi „Sibir monamur“, „12“, „Vozač za Veru“ i „Čajkovski“.

Revija ruskog filma će trajati do 1. aprila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare