Blagi rast broja oboljelih, potrebno striktnije poštovanje mjera

0

Na području opštine Foča došlo je do povećanja broja inficiranih virusom korona i generalno do opuštanja građana u poštovanju mjera, konstatovano je na današnjem sastanku Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Broj osoba pozitivnih na virus korona porastao je na 12 sa šest, koliko ih bilo prošlog ponedjeljka, dok je broj pacijenata na terapiji u kovid ambulanti Doma zdravlja povećan sa tri na pet.

Na sjednici Štaba je istaknuto da se malo ko od građana pridržava mjera nošenja maske i držanja distance, kao i da je bilo više masovnih okupljanja, od svadbi i raznih proslava do sofri na sahranama, čime je povećana mogućnost širenja zaraze.

Upućen je apel građanima da se uozbilje kada je riječ o poštovanju mjera zaštite, jer je, kako je navedeno, evidentno da se epidemiološka situacija polako usložava.

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović rekao je da je dva mjeseca epidemiološka situacija u ovoj opštini bila stabilna, ali da je u zadnjih desetak dana došlo do opuštanja, na šta ukazuje duplo veći broj pozitivnih i osoba pod nadzorom.

„Apelovao bih da se poštuju sve mjere koje je propisao Institut za javno zdravstvo, a pogotovo nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru. Imali smo primjer da je pacijent zaražen na sahrani, gdje je imao kontakt sa zaraženim, tako da je potrebno voditi računa da se održava distanca i izbjegne kontakt, ljubljenje, rukovanje na javnim okupljanjima“, dodao je Ristanović.

On je naveo da ekipa ljekara Doma zdravlja sutra ide u Banjaluku na obuku za vakcinaciju, te da će građani na vrijeme biti obaviješteni o početku tog procesa.

„Jedan broj naših radnika je bio u Srbiji i tamo su primili vakcinu“, rekao je Ristanović.

Na sjednici Kriznog štaba je navedeno da je u Univerzitetskoj bolnici Foča trenutno 28 pacijenata iz regije pozitivnih na koronu ili sa simptomima kovida, od kojih je troje na respiratoru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare