Bjeloglavi sup na Palama

0

Bjeloglavi sup je ugrožena vrsta ptice i to je najveća ptica koja živi na našim prostorima. Sa težinom između 6 i 11 kg, dužinom od 95 do 110 cm i rasponom krila koji može dostići i 280 cm, djeluje zaista impresivno. Hrani se uginulim životinjama i to miševima i iznutricama tako da ima veliki značaj u prirodnom lancu ishrane jer sprečava širenje zaraza.

Gnijezde se uglavnom na liticama, u grupama, znatno rjeđe pojedinačno. Ženka nosi jedno jaje i na njemu roditelji leže oko 50 dana. Mladi u gnijezdu ostaju 4 do 6 mjeseci, a počinju da se pare od pete godine. Mogu živjeti i do 30 godina. Mužjak i ženka izgledaju veoma slično.

Koristeći vazdušne struje i zahvaljujući svom aerodinamičnom tijelu, mogu letjeti veoma dugo bez mahanja krilima. Imaju i izvanredno razvijeno čulo vida.

U Srbiji i BiH su pred nestankom, ali su odgovarajućom zaštitom sačuvani i njihov broj svake godine raste. Naseljavaju kanjon Uvca, na granici dvije zemlje, a manje kolonije mogu se naći i u kanjonu Trešnjice.

Bjeloglavi sup je ptica koja ne ubija, ne lovi plijen, ne traži žrtvu. Isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza. Bjeloglavi supovi hranu nalaze iskljućivo čulom vida i to najčešće posmatranjem aktivnosti drugih ptica privučenih izvorom hrane. Mogu vidjeti uginulu životinju veličine zeca sa visine od 3500 m, a drugog lešinara na udaljenosti od 6000 m. Imaju vid osam puta oštriji od čovjeka.

Ptice su jedna od druge udaljene oko 3 km, a između sebe komuniciraju čulom vida. Naglom promjenom kursa ili kruženjem u spirali signalizira se ostalim jedinkama da je hrana pronađena.

Ovaj bjeloglavi sup je stigao u naše krajeve najvjerovatnije zbog narušavanja staništa i nedostatka hrane. Tokom dana je viđen na Begovini, nekoliko kilometara od centra Pala.

Fotografiju nam je poslao Siniša Čakarević.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments