Bivši radnici ukazali na problem neisplaćenih naknada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Radnici bivše “Energoinvestove” Rasklopne opreme /RAOP/ ukazali su danas na sastanku sa predsjednikom Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obradom Belenzadom i načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Ćosićem da mnogima od njih nije isplaćeno obeštećenje.


Ćosić je rekao da opština Istočno Novo Sarajevo nema direktne nadležnosti kada je riječ o ovim radnicima, ali da je na sastanak došao na molbu ministara industrije, energetike i rudarstva Srpske Željkom Kovačevićem da bi im prenio namjeru Vlade Republike Srpske da što prije riješi problem sa isplatom sredstava radnicima koji nisu ništa naplatili.

“Činjenica je da ima 70 radnika koji nisu ništa naplatili, kao i jedan dio radnika, čije presude nisu u potpunosti ispoštovane i postoji obećanje resornog ministra Kovačevića da bi Vlada Srpske mogla da izdvoji određena sredstva za njih”, rekao je Ćosić.

On ističe da je veći problem činjenica da neće svih 230 radnika koji su bili u RAOP-u početi odjednom da rade u “Elektroinžinjeringu”.

Ćosić kaže da Vlada Srpske u razgovorima sa investitorom treba da pomogne da se što je moguće prije pokrene proizvodnja i da prednost pri zapošljavanju imaju bivši radnici RAOP-a.

On je podsjetio da je bivši RAOP 2006. godine privatizovan za 500.000 KM i da u posljednje četiri godine nikako nije radio, te da je imao 22 miliona KM obaveza prema radnicima, državi i dobavljačima.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Srpske Obrad Belenzada podsjetio je da je delegacija sindikata RAOP-a razgovarala sa ministrom Kovačevićem i predstavnicima “Elektroinženjeringa” o problemu isplata nadoknada.

“Ne ulazeći u razloge zbog kojih je došlo do ove situcije, smatram da je trebalo ravnomjerno plaćati radnicima bez obzira na to da li su podnijeli tužbe ili ne. Sada moramo pomoći i spasiti ono što se objektivno spasiti može”, rekao je Belenzada.

On smatra da je u saradnji sa resornim ministarstvom nephodno doći do rješenja kako bi radnici bili obeštećeni za plate i dugove, a da novim vlasnicima, koji su kupili imovinu RAOP-a, prioritet prilikom zapošljavanja treba da budu bivši radnici ove firme.

Beleznada kaže da novim vlasnicima treba pružiti punu podršku da što prije bude pokrenuta proizvodnja i da na taj način na posao budu vraćeni radnici koji nisu stekli uslove za penziju.

“Imamo dogovor da metalna i elektroindustrija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH rade sve planirane poslove u `Elektroprenosu`, čime bi se otvorio ogroman prostor za proizvodnju u RAOP-u, s obrziom da se u BiH više niko ne bavi tom vrstom prozvodnje”, dodao je Belenzada.

Predsjednik Sindikata bivšeg RAOP-a Radomir Prodanović pozvao je menadžment “Elektroinženjeringa” da što prije počne sa radom kako bi svi stari radnici bili vraćeni na posao.

“Tražimo istovremno od Vlade Republike Srpske da nam pomogne kako bi svi radnici dobili obeštećenja. Jedan dio ljudi dobio je potpuno obeštećenje, dok je oko stotinjak dobilo samo jedan dio ili ništa”, rekao je Prodanović.

On je istakao da je svjestan činjenice da Vlada Srpske prodajom kapitala bivšeg RAOP-a nema više nikakve obaveze prema radnicima, napominjući da je Poreska uprava istovremeno naplatila porez i zateznu kamatu na plate koje nisu isplaćene.

“Da su nam ostavili zateznu kamatu svima bi bilo za plate”, kaže Prodanović.

On je napomenuo da se određen broj radnika još vodi kao da je zaposlen u RAOP-u “Energoivnest”, koji postoji samo na papiru, pa nisu u mogućnosti da se prijave na Biro za zapošljavanje da bi ostvarili zdravstvenu zaštitu.

Strateški parteneri iz Rusije kupili su prošle godine na drugoj licitacija “Energoinvestovu” Rasklopnu opremu za 7,6 miliona KM.

Kupac je preduzeće “Elektroinženjering” Banjaluka, koje su osnovale dvije ruske firme “KER inženjering” iz Moskve i “Vektor plus” iz Kazanja.

Ruski partneri tvrde da je cilj pokretanje prozivodnje u RAOP-u koji je služio kao remontni centar za termo i hidroelektrane i trafo-stanice, jedni u jugoistočnoj Evropi.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments