Bitka za Sutjesku

0

FOČA – U Banjaluci je danas predstavljen nastavak kampanje pod nazivom „Bitka za Sutjesku“. Tom prilikom nekoliko Udruženja građana najavili su pokretanje peticije protiv izgradnje hidroelektrana na ovom području.

Hidroelektrane u samom srcu Nacionalnog parka Sutjeska, za sve one koji brinu o zaštiti okoline ova zamisao je potpuno neprihvatljiva! S toga je danas pokrenuta peticija protiv izgradnje hidroelektrana u navedenom Nacionalnom parku, i to tačno godinu dana od kako je Ministarstvo za prostorno uređenje , građevinarstvo i ekologiju Srpske odobrilo Studiju uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka.

– Pored ovih pravnih pokrenuli smo i javnu kampanju, pa smo radili određen broj filmova i na neki drugi način pokušali da približimo javnosti problematiku. Zato što mislimo da je u pitanju jedan apsurd u zaštiti prirode ali i u infrastrukturnim projektima, ističe Nataša Crnković, predsjednik Centra za životnu sredinu.

Prikupljanje potpisa protiv izgradnje hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska, tačnije izbacivanje te mogućnosti iz Prijedloga prostornog plana, biće organizovano u ponedjeljak 4. avgusta u 20 mjesta u Republici Srpskoj i trajaće sedam dana. Podsjetimo zbog čega je sve Sutjeska posebna.

– Sam Nacionalni park sutjeska je najstariji takav park proglašen je 62. godine. Nalazi se na teritoriji veličine Banjaluke i u njemu je utočište našlo 2/3 životinjskog, biljnog i eko sistema koji žive u RS, kaže Vladimir Stupar, član Udruženja Arbor Magna iz Banjaluke.

Nacionalni park Sutjeska jedno je od biološko najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi. U ovom nacionalnom parku živi 114 vrsta ptica, 26 vrsta sisara i 65 globalno ugroženih biljnih vrsta. Pored toga kanjoni, klisure, te prašuma Perućica ovo mjesto čine pomalo bajkovitim. „Prirodu nismo nasljedili od predaka , već smo je pozajmili od potomaka“, kazao je jedan od učesnika ove kampanje i na taj način nabolje dočarao koliko je očuvanje životne sredine važno za buduće generacije.

(www.palelive.com / foca-online.info)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments