Bistrica se povukla, ostavila blato u podrumima i pomoćnim objektima

0

FOČA – Rijeka Bistrica se dan nakon izlivanja iz korita i plavljenja dvije zgrade i više pomoćnih objekata u Miljevini djelimično povukla ostavljajući iza sebe taloge blata u podrumima, garažama i šupama.

Stanari poplavljenih zgrada danas čiste blato i pokušavaju da spasu bar dio zimnice, koja se nalazila u podrumima i pomoćnim objektima.

Oni upozoravaju da je ovo problem koji iz godine postaje sve opasniji, jer se Bistrica polako primiče i ostalim zgradama, ali demantuju navode pojedinih medija koji su prenijeli da se u Miljevini odigravalo dramatično spasavanje ljudi iz bujice.

Dragoljub Davidović kaže da se nivo korita, nanošenjem riječnog taloga, iz godine u godinu podiže.

„Nekada je plavljena samo jedna zgrada, a postepeno je plavni talas rastao i došao i do druge zgrade. U opasnosti su i ostale četiri, ako se nešto ne preduzme i ne očisti korito“, priča Davidović.

NJegov komšija Momir Govedarica navodi da se plavljenje ovog dijela Miljevine ponavlja duže od 30 godina, a da je uzrok tome sužavanje korita na izlazu iz Miljevine prema kanjonu, koje je uzrokovano još izgradnjom puta Foča-Sarajevo.

„Ili da nas isele ili da nešto rješavaju, svuda se korita čiste i prave podzide, a kod nas ništa. Ovo se stalno ponavlja“, kaže Govedarica.

On podsjeća da je ranije bilo pokušaja da se miniranjem najužeg dijela kanjona poveća protočnost, ali da to nije bilo dovoljno.

„Ovaj put nas je posjetio načelnik opštine. Rekao je da će se nešto raditi, vjerujemo mu, pa vidjećemo“, napominje Govedarica.

Nakon što je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović, zajedno sa saradnicima, posjetio u Miljevini stanovništvo pogođeno poplavama, iz opštine je najavljeno da će formirati stručne komisije, koje će snimiti stanje na poplavljenom području i u skladu sa zakonskim okvirima preduzeti neophodne mjere i radnje.

Regulacija korita Bistrice rađena je prije deset godina miniranjem uskog kanjona nizvodno od Miljevine i gradnjom manjeg nasipa uzvodno 300 metara, ali to nije bilo dovoljno za ovoliku količinu vode.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare