Birčaković: Porodična medicina opravdala ulogu

0

ZVORNIK – Predsjednik Udruženja ljekara porodične medicine regije Birač Goran Birčaković izjavio je danas da je porodična medicina istinski opravdala svoju ulogu u sistemu liječenja pacijenata i istakao da se ne smije dozvoliti da ova regija bude na začelju u Republici Srpskoj po broju ljekara specijalista iz ove oblasti.

„Porodična medicina, odnosno porodični ljekar je ulaznica zdravstvenog sistema i prvenstveno mu je posao prevencija, liječenje i držanje hroničnih oboljenja pod stalnom kontrolom, kao i preventivna borba protiv stvaranja novih oboljenja“, rekao je Birčaković novinarima u Zvorniku.

On je, povodom 19. maja – Svjetskog dana porodične medicine, podsjetio da porodična medicina zvanično postoji u Republici Srpskoj od 2009. godine i dodao da se i dalje nalazi u fazi jačanja svoje uloge u ukupnom zdravstvenom sistemu.

Birčaković je rekao da su doktori porodične medicine sa ove regije „iznijeli“ sve karantine u vremenu pandemije i da, na sreću, nema nijedan ljekar zaražen virusom korona.

„Na regiji Birač imamo 54 tima porodične medicine i kada smo počinjali imali smo samo tri specijaliste porodične medicine, a sada imamo 13, devet u Zvorniku, i po dva u Baruncu i Vlasenici“, rekao je Birčaković.

Ističući da nije zadovoljan ovim brojkama, jer bi svaki tim morao da ima specijalistu porodične medicine, Birčaković je rekao da se nada da će gradonačelnik i načelnici opština sa regije Birač pokušati sa resornim ministarstvom da pronađu način da se godišnje bar jedna specijalizacija za doktore porodične medicine finansira iz budžeta ovih lokalnih zajednica.

Birčaković je naglasio da se mora naći neko rješenje jer se ne smije dozvoliti da ova regija bude na začelju u Republici Srpskoj po broju ljekara specijalista porodične medicine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments