Bilinac: Srbi se prepoznaju po Svetom Savi

0

Srbi se poznaju i prepoznaju po Svetom Savi, poručio je protojerej Marko Bilinac na Svetosavskoj akademiji na Palama.

On je istakao da je Sveti Sava ponos i dika srpskog naroda.

“Mošti Svetog Save su spaljene na Vračaru, čime su Turci željeli da nam izbrišu svaki trag i sjećanje na njega i korjen naše snage. U 21. vijeku neki novi Turci opet hoće da spale Svetog Savu, ali ne njegove mošti, već sjećanje na njega iz srca naših. Mi nećemo nikuda bez njega, jer bez njega mi nismo narod”, rekao je Bilinac.

Na jubilarnoj 20. Svetosavskoj akademiji, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Pale, Crkvene opštine paljanske i Kluba “Ideja”, učestvovali su učenici paljanskih osnovnih škola i Srednjoškolskog centra, Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža”, kao i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Direktor Osnovne škole “Pale” Aleksandar Rajić rekao je novinarima da su trodnevne svetosavske svečanosti završene večeras Akademijom na kojoj je nastupilo oko 120 učesnika.

On je istakao da je Sveti Sava ugradio sebe u temelje Srpske pravoslavne crkve, pismenosti i srpske državnosti.

“Zato je taj temelj neuništiv osam vijekova i toliko odolijeva svim erupcijama mržnje jer je to Savin temelj – temelj vjere, nade i ljubavi. Sveti Sava se nije bavio samo duhovnim stvarima nego i diplomatijom, književnošću, te izgradio srpski manastir Hilandar sa svojim ocem Svetim Simeonom”, naglasio je Rajić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da se svetosavskim svečanostima mora posvetiti više pažnje, jer djeca treba da nauče šta Sveti Sava znači za srpsku kulturu i školstvo uopšte.

Jugović je dodao da je opština uvijek pokrovitelj ovakvih manifestacija i da će i ubuduće pomagati.

U osnovnim školama i Srednjoškolskom centru na Palama sutra će biti održane priredbe i lomljenje slavskog kolača povodom školske slave Svetog Save.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments