Bijela traka preko riječi „genocid“

0

VIŠEGRAD – Na muslimanskom groblju Stražište u Višegradu, na spomeniku Bošnjacima stradalim u proteklom ratu podignutom 26. maja, preko riječi „genocid“ tokom vikenda nepoznato lice zalijepilo je bijelu traku.

U Višegradu se još niko nije oglasio povodom ovog slučaja.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović još jednom je ponovio da je neophodno u miru i bez pritisaka sačekati da nadležni republički organi riješe ovaj slučaj.

„Nažalost, sporna riječ na spomen-obilježju postala je pogodan teren za razne mešetare, a svaka isključivost i ishitreni potezi ne idu u prilog Višegrađanima“, naglasio je Popović.

On je podsjetio da od poslijeratnog povratka u Višegradu nije bilo nikakvih međunacionalnih incidenata, ali da „slučaj genocid“ sigurno nekima odgovara da siju neigurnost u gradu na Drini.

Opštinski Urbanističko-građevinski inspektor Ljiljana Ćirković donijela je rješenje kojim je Medžlisu islamske vjerske zajednice u Višegradu naloženo da “ukloni nedavno postvljeni spomenik na Stražištu”.

U rješenju se navodi da je inspektor 7. juna izvršio nadzor na licu mjesta i da je utvrdio da za postavljanje spomenika nije obezbijeđena potrebna dokumentacija, te da je spomenik bespravno postavljen.

Srbima u Višegradu nije sporno podizanje spomenika, već riječi „žrtvama genocida”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare