Biciklom do Terezina

0

Biciklisti Biciklističkog kluba „Javorina“ iz Pala nakon uspješnih ekspedicija, pokloničkih putovanja u Grčku, Italiju i Rumuniju ovaj put su se odvažili da stignu do Terezina, zatvora u kojem su preminuli članovi Mlade Bosne.

Putovanje iz Istočnog Sarajeva do Terezina, koji se nalazi 60 km sjeverno od glavnog grada Češke Republike Praga će trajati osam dana, a za to vrijeme biciklisti bi trebali da pređu oko 1350 kilometara.

Terezin je mali grad u kojem se nalazi zloglasni logor, danas memorijalni kompleks u kojem su svoje posljednje dane proveli Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović.

Ekspedicija je danas simbolično krenula ispred spomenika Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu i mjesta atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

„Ideja za ovaj poduhvat je došla iz obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata i kao odgovor na razne pokušaje revizije istorije. Ovim poduhvatom ćemo pokušati sačuvati i ukazati na slobodarske vrijednosti koje gaji srpski narod“, izjavio je jedan od članova ekspedicije Miroslav Klačar.

Klačar je istakao da će ekipa posjetiti i Jindrihovice dvadesetak kilometara od Karlovih Vari, gdje je sahranjeno 8.700 srpskih vonika i civila koji su bili zatočenici logora. Posebnu počast ekipa će odati austrougarskom vojniku, Čehu Františeku Leblu koji je otkrio gdje je Gavrilo Princip nakon smrti sahranjen.

Ekipa će do Terezina proći kroz Bijeljinu, Osjek, Budimpeštu, Beč, Prag i na kraju stići u Terezin.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare