Биће предузете мјере за заштиту од противуставног д‌јеловања

0

БАЊАЛУКА – Народној скупштини Републике Српске предложени су закључци према којима ће Народна скупштина заједно са надлежним институцијама и органима Републике Српске предузети потребне мјере да би заштитила права и слободе својих грађана и неутралисала посљедице противуставног д‌јеловања на својој територији.

„Кориштење пријетњи и насиља против грађана Републике Српске и њених функционера, с циљем да се застраши или принуди Република Српска да прихвати противуставно д‌јеловање дијела међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, без одлука Савјета безбједности УН, биће сматрано актом тероризма“, истиче се приједлогу закључака.

Закључцима, које су предложили клубови посланика СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, Уједињен Српске, НПС-а и посланичких група СПС-а и ДНС-а, тражи се да колонијална управа у року од седам дана поништи све одлуке Кристијана Шмита, који се лажно представља као високи представник.

Према овом приједлогу, уколико први закључак не буде испуњен Народна скупштина Републике Српске тражи да се у најкраћем периоду одржи сједница Парламентарне скупштини БиХ и прогласе недозвољеним и ништавним све одлуке Кристијана Шмита који се лажно представља као високи представник.

Народна скупштина у случају непоништавања Шмитових одлука тражи да се забрани органима БиХ примјена тих одлука, да прогласе сајт ОХР неприхватљивим и антизаконитим мјестом објаве аката, да се забрани Службеном гласнику БиХ да објављује акте странаца и њихових организација.

Предложено је и да се захтијева да се на истој сједници Парламентарне скупштине БиХ донесе изборни закон БиХ, са свим побољшањима који се тичу изборног интегритета и да се развласти Централна избора комисија БиХ у њеном антиуставном д‌јеловању, да се постигне политички консензус о даљем европском путу БиХ и да се тај процес битно убрза и да се донесе декларација и потврди територијални интегритет БиХ.

Према приједлогу, уколико овај закључак не буде испоштован Народна скупштина Републике Српске тражи од изабраних представника да престану да одлучују на нивоу БиХ и да се више не враћају у тај процес, а од политичких странака из Републике Српске које су у партнерству са странкама из Федерације на нивоу БиХ да формално и суштински напусте то партнерство.

„Народна скупштина донијеће своју декларацију и потврдити територијални интегритет БиХ предвиђен Уставом БиХ са два ентитета и три конститутивна народа. Република Српска ће активирати све закључке и одлуке Народне скупштине и других институција и наставити их извршавати“, наводи се у приједлогу закључака.

Према приједлогу, ако закључак не буде испоштован, Република Српска ће се повући из свих споразума /о војсци, индиректним порезима, Високог судског и тужилачког савјета БиХ у исто вријеме поштујући Устав БиХ, а Народна скупштина Републике Српске ће донијети изборни закон Републике Српске.

„Република Српска очекује да се на предстојећем Ускршњем сабору потврди кршење Дејтонског споразума“, додаје се у предложеним закључцима.

Предложен је и закључак да је Република Српска опредијељена за потпуно поштовање и досљедно примјењивање међународног права, Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава Републике Српске, као и да се осуђује и одбацује противуставно д‌јеловање дијела међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, којима се настоји еродирати уставноправна позиција Републике Српске и ојачати институције БиХ.

„Осуђујемо и одбацујемо кориштење Суда и Тужилаштва БиХ као инструмента којима се настоји наметнути примјена одлука тзв. високог представника и Уставног суда БиХ које су у супротности са одредбама Општег оквирног споразума за мир у БиХ и његових анекса четири и 10“, истиче се у приједлогу.

Предложеним закључцима осуђује се и одбацује кориштење санкција Министарства финансија САД као средства притиска на грађане, политичке партије и организације, али и демократски изабране функционере Републике Српске којима се крше њихова људска права и слободе.

Према приједлогу, закључци у вези са разматрањем актуелне безбједносне и политичке ситуације у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску – приједлог предсједника Републике, предсједника Народне скупштине, предсједника Владе и српског члана Предсједништва БиХ, ступили би на снагу наредног дана од дана доношења.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare