Biće ispoštovane obaveze prema radnicima RAOP-a

0

ISTOČNO SARAJEVO – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će u narednu sedmicu-dvije Vlada Srpske i resorno ministarstvo definisati način na koji će biti ispoštovane obaveze prema određenom broju nezadovoljnih radnika, koji nisu prijavili svoja potraživanja i sada imaju problem.

Cvijanovićeva, koja je i međunarodni sekretar SNSD-a, poručila je sinoć na stranačkoj tribini u Istočnom Sarajevu da je danas dala nalog ministru industrije, energetike i rudarstva Željku Kovačeviću da rješava to pitanje.

„Ti radnici, iako nisu zatražili svoja potraživanja, moraju da budu namireni“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se za druge radnike RAOP-a problemi polako rješavaju u okviru novog preduzeća i da oni bivaju uposleni, dok će oni koji su stekli pravo na penziju ići u penziju.

„Zašto bih prestala da vodim računa o ljudima u RAOP-u, gdje sam sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dolazila bezbroj puta da razgovaram sa njima? Taj slučaj je doveden do kraja. Uradili smo što smo mogli“, istakla je Cvijanovićeva.

Napominjući da je politika SNSD-a da se očuvaju radna mjesta, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Srpske snažno intervenisala u još nekoliko slučajeva, kao što su Remontni zavod u Bratuncu i Fabrika duvana Banjaluka, dok će to biti urađeno i u Šećerani u Bijeljini i „Novom Borju“ u Tesliću.

„Dodik mi je rekao: `Imaš mehanizme u rukama i vladaj`. `Birač` mora da se spasi, radnici moraju da se spase. Vlada je spasila radna mjesta tamo“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada narodna i da je spremna da objasni narodu sve što je radila, ali i sve što želi da preduzme.

„Nalazimo se pred puno izazova. Mnogo izazova je iza nas, mnogo smo ih riješili. Pokazali smo da upravljamo i da možemo da upravljamo svim procesima -i unutrašnjim, ali i kad je riječ o poziciji Republike Srpske u BiH i svijetu“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da će do kraja mandata provoditi politike koje je započeo Dodik, a to je pozicionirati Srpsku u okviru BiH, dati joj drugi imidž u svijetu i stvoriti moćne prijatelje u svijetu koje prvi put ima.

„Zašto bih prekidala neke stvari koje je Dodik uveo kao praksu kad je bio predsjednik Vlade Republike Srpske? Zašto bih prestala da sarađujem sa opštinama ili provodim projekte koji su važni za razvoj lokalnih zajednica?“, zapitala je Cvijanovićeva.

Ona je upitala i zašto „prekidati provođenje politike SNSD-a, koju je tako hirurški precizno i jasno definisao Dodik“.

„Na Dodikov prijedlog sam povećala penzije. I ponovo ćemo povećavati penzije i stabilizovaćemo naš sistem. Zašto bih prestala da radim ono što je Dodik uveo, kao što je naprimjer podjela besplatnih udžbenika za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola? Zašto bih prestala da otvaram nova radna mjesta i borim se da očuvam ona koja su bila ugrožena?“, pita Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske je, uz teške napore, ali vrlo svjesno i koncentrisano provela i neke druge aktivnosti.

„Nismo povećali samo penzije, nego i plate, onda smo u drugom koraku intervenisali prema onima koji su najugroženiji, a to su radnici sa srednjom stručnom spremom, povećali smo invalidnine“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su politike SNSD-a politike naroda koje su vratile dostojanstvo svakom čovjeku.

Cvijanovićeva smatra da narodu treba vođa, a da Dodik jedini ima liderske karakteristike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare