Bezbjednost žičara na provjeri tri mjeseca

0

Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo RS juče je OC Jahorina izdalo upotrebnu dozvolu na 90 dana za probni rad dve izgrađene šestosedne žičare – Poljice i Ogorjelica 1. “To znači da Olimpijski centar ima dozvolu da u roku od tri meseca isproba bezbednost sagrađenih žičara. Ako sve bude regularno, OC će podneti zahtev za trajnu upotrebnu dozvolu”, rečeno nam je u Ministarstvu građevinarstva RS. Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković izjavio je za agenciju Srna da je za dve žičare dobijena i građevinska dozvola i da su “sada otklonjene sumnje i spekulacije da podizvođač ne ispunjava uslove za rad”. Direktor OC Jahorina Branko Koroman pre desetak dana nije mogao reći kada će šestorosedi biti u upotrebi, “jer je to stvar određenih procedura u delu imovinsko-pravnih odnosa na koje OC ne može direktno uticati”. “Pre nekoliko dana zakazana je i održana rasprava o eksproprijaciji za područje opštine Pale, dok je to 2. februara učinjeno i za područje opštine Trnovo. Kada Republička uprava za geodetske poslove donese rešenja po tom osnovu, potrebno je sačekati 15 dana do njihove pravosnažnosti. Tek tada ćemo mi uputiti zahtev resornom ministarstvu za prostorno uređenje, na osnovu kojeg će poslati komisiju koja treba da izvrši prijem žičara”, naveo je tada Koroman. On nam je sada rekao da je zapravo bilo sporno samo zemljište opštine Pale koja je u međuvremenu odustala od isplate nadoknade za zemljiše. To je, po njegovim tvrdnjama, ubrzalo celi proces oko rešavanja imovinsko-pravnih odonosa.

Koroman nije mogao objasniti izjavu ministra Gluhakovića koji je juče rekao da je Vlada RS u gradnju dve šestosedne žičare ukupno uložila 22 miliona KM. “Ne znam šta je tačno ministar mislio. Cena osnovnog ugovora bez PDV je 18,3 miliona KM”, naveo je Koroman. Gluhaković juče novinarima “EuroBlica” nije bio dostupan za komenta.

Predstavnici OC Jahorina i italijanske firme “Lajtner” potpisali su 12. avgusta prošle godine ugovor o gradnji dve šestosedne žičare. Tada je rečeno da je rok za izvođenje radova kraj decembra 2009. “što znači da će gosti u narednoj zimskoj sezoni imati na raspolaganju nove instalacije”. Kapacitet novih šestoseda je oko 4.000 skijaša u jednom satu.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković je izjavio da će puštanjem u rad šestosednih žičara na OC Jahorina biti završen prvi od dva planirana projekta koja finansira Vlada. Drugi je projekt podrazumeva osnežavanje staza na Jahorini i treba da, po rečima Gluhaković, počne ove godine. “Ovogodišnje zimske sezone posebna novina i ujedno najveća investicija biće dva nova šestoseda”, naveo je on.

Novi šestosjedi
Dva novoizgrađena šestosjeda na Jahorini juče popodne puštena su u rad nakon što je Olimpijski centar Jahorina dobio upotrebnu dozvolu, potvrdio je direktor ovog centra Branko Koroman. Prema njegovim riječima, upotrebnu dozvolu izdala je komisija koju je formiralo Ministarstvo za prostorno uređenje RS nakon što je pregledala dokumentaciju. Koroman je najavio da bi zvanično otvaranje trebalo da bude organizovano naredne subote, 21. februara.

(Blic)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare