Bespovratna sredstva za efikasniji razvoj poslovanja

0

PALE – Predstavnici projekta USAID-a „Dijaspora invest“ predstavili su danas na Palama javni poziv za dodjelu bespovratnih grant sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta neposrednim ulaganjima, prenosom znanja i uvođenjem novih tehnologija u BiH.

Savjetnik za komunikacije pri ovom USAID projektu Nedim Jahić rekao je Srni da je info-sesija organizovana u saradnji sa opštinom Pale sa ciljem podsticanja ekonomskog doprinosa dijaspore BiH socio-ekonomskom razvoju zemlje.

„To je petogodišnji projekat USAID-a, čija je realizacija počela 2017. godine. Biće sproveden u tri glavne komponente – formulacija okvirnih politika za investicije dijaspore, jačanje direktnih investicija dijaspore kroz tehničku pomoć i grant sredstva, te razvoj održive domaće platforme za pružanje poslovnih ulaganja i olakšanje potencijalnih investicija iz dijaspore“, naveo je Jahić.

On je dodao da je riječ o grant programu koji podržava mala i srednja preduzeća sa statusom društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva, koja nisu starija od tri godine i u vlasničkoj strukturi imaju najmanje 25 odsto vlasništva člana dijaspore ili dokazivu poslovnu vezu sa članom dijaspore.

Prema njegovim riječima, odobreni grantovi iznose do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekat vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu jedan prema jedan u odnosu na tražena sredstva, od čega 50 odsto može biti negotovinski doprinos investitora.

Jahić kaže da je putem projekta USAID-a „Dijaspora invest“ od njegovog pokretanja uspostavljena saradnja i pružena podrška za 54 kompanije osnovane investicijama iz dijaspore širom BiH.

On dodaje da je održano 12 sesija, te da su bili u Bijeljini, Brčkom, Banjaluci i Trebinju.

Poziv je otvoren do 1. aprila, a aplikacija i detalji dostupni su na veb-stranici /grant.diasporainvest.ba/.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare