Berić: Godišnje na UKC-u se liječi od 30 do 40 djece

0

BANJALUKA – U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske se od malignih bolesti godišnje liječi od 30 do 40 djece i postoji potreba da se prošire kapaciteti Odjeljenja dječije hematoontologije, izjavila je Srni predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ Dijana Berić.

„Uslovi liječenja su dosta dobri, s tim da nam osoblje na Odjeljenju dječije hematoontologije sugeriše da prostor postaje tijesan, odnosno potreban je veći broj bolničkih soba“, rekla je Berićeva, povodom obilježavanja 15. februara – Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Berićeva je napomenula da roditelji povremeno budu prinuđeni da nabave odgovarajući lijek zbog nestašice, ali im se sredstva prioritetno refundiraju u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Prema njenim riječima, ogroman je značaj Roditeljske kuće u Banjaluci u kojoj su trenutno smještena tri mališana koja se liječe od malignih bolesti, a do sada je tu boravilo oko 140 porodica iz svih krajeva Srpske.

„Roditeljska kuća je otvorena u septembru 2016. godine i djeci je prjatnije da borave u njoj nego u bolničkoj sobi, s obzirom na to da im je ambijent sličan kao u porodičnoj kući i tu se osjećaju bolje“, rekla je Berićeva.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti Udruženje „Iskra“ sutra organizuje nekoliko aktivnosti koje počinju u 11.00 časova likovnom radionicom „Za hrabra mala srca“ u Muzeju Republike Srpske, a potom i puštanjem balona ispred Roditeljske kuće u 12.00 časova.

Akademija „Za hrabra mala srca“ biće održana u 15.00 časova u Kulturnom centru „Banski dvor“, nakon čega će ispred ove ustanove biti pušteni baloni.

(www.palelive.com / Srna / Foto: UKC RS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare