Beograd i Istočno Sarajevo dobijaju spomenik Principu, Paljani i dalje ćute

0

Najpoznatiji član “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, uskoro će dobiti spomen-obilježje u Beogradu i u Istočnom Sarajevu, saznaju beogradske “Večernje novosti” iz izvora bliskih Vladi Srbije odakle je inicijativa i potekla.

Na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata Gavrilo Princip dobiće prvi spomenik. Grandiozni spomenik Gavrilu Principu biće najkasnije do juna otkriven na Kalemegdanu u blizini spomenika zahvalnosti Francuskoj. Identičan spomenik Principu biće podignut i u Istočnom Sarajevu.

Inicijativa za podizanje spomenika atentatoru na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda potekla je od Vlade Srbije u okviru obilježavanja vijeka od Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata. Na taj način bi bila ispravljena istorijska nepravda prema Principu, koji nikada nije dobio spomenik.


Nauka u Republici Srpskoj spava, političari šutiraju iz svih pozicija

Javnost u Republici Srpskoj je više zauzeta predstojećim parlamentarnim izborima u BiH, i ne osvrće se na posljedice koje bi moglo izazvati prekrajanje istorije, koje će neke zapadne zemlje pokušati izvršiti preko njihovih “marioneta” u Sarajevu. Političari na obilježavanje stogodišnjice od Prvog svjetskog rata gledaju samo kao na još jednu konferenciju za štampu, na kojoj bi pobrali simpatije nacionalističkom retorikom.

Međutim, obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata bi trebalo pripasti naučnoj javnosti, koja po običaju spava i građanima Republike Srpske. Obilježavanje genocida koji su izvršili austrougarski vojnici uz pomoć muslimanskih šuckora ne bi smjelo proći bez uperivanja prsta.

Paljani su svom Grabežu posvetili jednu od najružnijih ulica u Palama

Paljanin Trifun Grabež je uhapšen nekoliko dana poslije atentata u pokušaju bijega sa paljanskom učiteljicom Leposavom Lalić u vozu prilikom legitimacije. Za razliku od Principa, koji je tvrdio da nije kriv, Grabež je priznao svoju krivicu. Rekao je da se bojao stajati u blizini djece, žena i nevinih, da ne bi bili uhapšeni i nepravedno osuđeni.

70 dana nakon atentata paljansko stanovništvo bilo je izloženo velikom stradanju. Preživljavali su pravi pakao sve dok nisu na Jahorinu stigli Crnogorci, a Srbi iz Šumadije na Romaniju.

Danas u Palama ne postoji nikakvo obilježje Vidovdanskim herojima ni Trifku Grabežu. Sve što podsjeća na Grabeža je jedna od najružnijih ulica u Palama.

Sarajevo je davno izgubilo kompas

Sarajevo, varošica i grad koji je nakon Turaka objeručke prihvatio okupatore Austrijance, u Drugom svjetskom ratu ustaše i danas odbija suverenost i priziva evropsko maćehinstvo, bez jasnog cilja i stava, duboko podijeljeno političkim previranjima i uticajima dalekih islamskih zemalja.

Grad sa velikim nasljedstvom i velikom odgovornosti baca grah i razvija parolu “Smrt fašizmu” upirući prstom u Srbe, a zaboravljajući na stotine palih fesova, zarad fašističkih ideala okupatora.

Na čijoj strani će biti Sarajevo, koga briga, kad je taj grad davno izgubio kompas.

Na željezničkim stanicama u Koranu i Palama, Austrougari i šuckori, su u julu 1914. godine, vješali pohapšene Srbe

Vezani članci:

Kako je nastala pjesma o Seljaku sa Pala (Prvi dio)

Trifko Grabež

Principov ili Latinski most u Sarajevu

Evo nas braćo Paljani…

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments