Bećković: Stari Brod je „Titanik“ za koji niko ne zna

2
Bećković: Stari Brod je

VIŠEGRAD – Stari Brod kod Višegrada /gdje su prije 76 godina ustaše zvjerski ubile 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH/ „Titanik“ je za koji niko ne zna, iako je u Drini podavljeno više ljudi, nego u Atlantskom okeanu na tom brodu za koji zna ceo svet, izjavio je akademik Matija Bećković na pomenu stradanja Srba na ovom svetom mjestu.

„Ali, kada bi Drina umela govoriti, rekla bi više nego što ja znam i umem reći. Posle 70 godina, iz mora prosute nevine krvi izronio je ovaj hram da posvedoči o zločinu o kojem se dugo nije smelo govoriti“, naveo je Bećković.

Prema njegovim riječima, zbog bratstva i jedinstva skrivano je zločinstvo, i tako je odnjegovano nebratstvo i nečovještvo koje se očitovalo sve do ovih godina i dana.

„Srbe su jedni lišili života, a mi smrti. Posmrtno mučeništvo ovih ovde poklanih 1942. godine trajalo je sve do 2004. godine, i ne zna se ko je veći zločinac – onaj ko je počinio zločin ili onaj koji ga je krio izjednačavajući ubice sa onima koje su ih pobile – ustaše i `Handžar diviziju` i Jugoslovensku vojsku u otadžbini, jamare i one čijih jama nema. Žrtvovali smo istinu o stotinu hiljada svojih civilnih žrtava, koju nismo izneli na videlo i pred oči celog sveta“, upozorio je Bećković.

Niko kao mrtvi, ističe on, ne umije da zahvali, i niko kao oni ne mogu da se ljute i svete.

„Blago onom narodu koga znaju po žrtvama, a ne po zločinima. Drina se može premostiti, ali se njena usta ne mogu prezidati“, naglasio je čuveni srpski pjesnik.

Bećković je 326 Srpkinja, koje su se bježeći od ustaša, držeći se za ruke, zajedno bacile u krvavu Drinu i tako stradale, ali sačuvale čast, nazvao „neviđenim buketom od 326 djevojaka – srpskih Ofelija“.

„Mrtvi su pod zemljom našli načina da se sastave, saberu i pomire. Vreme je da to učinimo i mi živi na zemlji. Srbija je Izrael za Srbe, a Drina srpski Jordan, kako ga je prvi nazvao upokojeni mitropolit Nikolaj Mrđa“, naveo je Bećković.

On je NJegovom visokopreosvešenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu predložio da Ordenom Svetog Save odlikuje Momira Krsmanovića, autora romana „Teče krvava Drina“, a prijedlog za njegovo odlikovanje uputio je i institucijama Republike Srpske.

Bećković je najavio da će osnivač i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica u Starom Brodu izgraditi amfitetatar kao otvorenu kamenu knjigu sa imenima svih Srba koji su stradali na ovom svetilištu na Drini.

On smatra da je krajnje vrijeme da i Srbi, po ugledu na Jevreje, dobiju svojevrsnu mapu u koju bi bila upisana sva srpska stratišta, masovne grobnice i gubilišta, kosturnice i jame bezdanice, kako bi konačno i sebi i svijetu pokazali „mapu svete geografije i priložili je svakoj zemaljskoj i nebeskoj biblioteci“.

U znak sjećanja na ubijene Srbe, ruže u rijeku Drinu zajedno sa Bećkovićem bacili su i predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić, potpredsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, narodni poslanik Vukota Govedarica, načelnici opština Podrinja, Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i građani sa područja ovih opština.

Prethodno, NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom služio je parastos srpskim žrtvama u Spomen-kompleksu Stari Brod.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Jedan je Matija. Blago Srbima kad imaju ovakve govornike. Čovjek se igra sa riječima!

Matija se ne igra sa riječima u ovako ozbiljnim situacijama, nego ih reda da daju puni smisao o tome šta se desilo.