Banjanović: Romi zaslužuju bolje

0

ZVORNIK – Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Fadil Banjanović pokrenuo je danas inicijativu da se Romima, koji su nastanjeni na području opštine Zvornik, maksimalno pomogne da postanu ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

Banjanović je na konferenciji za novinare, na koju je pozvao nekoliko romskih porodica iz Kozluka i Skočića, rekao da ove porodice jako teško žive, da im djeca ne idu u školu, da niko od članova njihovih porodica nije zaposlen, da žive u šupama, odnosno da su prepušteni sami sebi, jer niko ne vodi računa o njima. „Nisam do sada vidio, a ni čuo, da je neka romska porodica dobila frezu, traktor, kravu, plastenik i slično, a svi govorimo o održivom povratku i reintegraciji manjina u društvo“, rekao je Banjanović.

On je naglasio da pouzdano zna da je „u određenim državnim i entitetskim fondovima ostalo para za manjine i da će ostati nepotrošene, dok na drugoj strani imamo niz neriješenih pitanja za romsku populaciju“.

Ističući da ova nepotrošena sredstva mogu biti prenesena u narednu godinu, Banjanović je rekao da su Romi, iako nemaju svoje izabrane predstavnike da se bore za njih i njihov status, glasali za nekoga i da s pravom očekuju da se počne rješavati njihov nimalo povoljan položaj.

„Ova inicijativa o rješavanju teškog položaja romske populacije ne bi trebalo da se odnosi samo na Zvornik, nego na cijelu BiH, jer je nedopustivo da pored sebe imamo romsku djecu koja ne idu u školu, njihove roditelje koji ne rade i koji žive u šupama, jer im kuće nisu obnovljene“, rekao je Banjanović.

(www.palelive.com / Agencije)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare