Badnji dan u Palama (foto)

0

Danas se pravoslavci pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik – Božić. U Palama je na Badnji dan kao i svake godine tiho, ali za razliku od prethodnih godina, temperatura je izuzetno visoka (oko 10°C) i nema snijega.

Mladi i stari su jutros poranili kako bi odsjekli hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok. U dvorištu crkve Uspenja presvete Bogorodice u Palama sve je spremno za paljenje badnjaka, koje će početi oko 18.00 časova, poslije liturgije.

Danas se u dvorištima kuća i zgrada u Palama pekla božićna pečenica. Za razliku od proteklih godina, zbog urbanizacije centra Pala, većina porodica se odlučila da spremanje božićne pečenice obavi na selu, dok je veliki broj naših sugrađana pečenicu spremalo u pečenjarama.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze – posnog jela, ribe, suve šljive, orasa…

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/badnji-dan-2014/] width=[54] height=[54] title=[Badnji dan januar 2014.] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare