Avanturistički park za djecu na Jahorini

0

Olimpijski centar „Jahorina“ je aplicirao sa projektom „Avanturistički park za djecu u prirodi“ prema novoosnovanoj organizaciju ST-EP (Eliminacija siromaštva putem održivog turizma) koja je formirana u okviru UNWTO. Sporazum o uspostavljanju Međunarodne organizacije ST-EP potpisalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 25.05.2015. godine.

Svjetska turistička organizacija UN-a je Olimpijskom centru „Jahorina“ za podršku u razvoju turizmu dodijelila sredstva u iznosu od 50.000 EUR za izgradnju avanturističkog parka za djecu na Jahorini. Sa ciljem smanjenja siromaštva, povećanja broja radnih mjesta, unapređenja kvaliteta života u zajednici, te zaštite prirodnog i kulturnog nasljeđa Olimpijski centar „Jahorina“ nastoji da kroz projektne aktivnosti osnaži svoj turistički proizvod i upravo jedna od tih aktivnosti je bila ova projektna aplikacija prema UNWTO.

27.11.2015. u Madridu je na svečanoj konferenciji generalnom direktoru Olimpijskog centra Jahorina Veliboru Lazareviću i izvršnom direktoru za tehniku i staze Branislavu Loloviću svečano uručena nagrada za koju je najzaslužnija Vlada Republike Koreje. Konferenciji su prisustvovali Predsjedavajući ST-EP organizacije, predstavnici Vlade Republike Koreje i generalni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai.

Vremenski rok za implementaciju projekta je juni 2016. godine, dok je najznačajniji dio avanturističkog parka za djecu tubing, koji će kao sadržaj biti dostupan kako u ljetnom tako i u zimskom periodu.

Jahorini su neophodne dodatne investicije za razvoj cjelogodišnjeg turizma kako bi opravdala očekivanja svojih posjetilaca i opravdala ulogu lidera planinskog turizma u BiH. S obzirom na činjenicu da mnogi ski centri u Evropi posljednjih godina imaju bolju posjećenost u ljetnom periodu te ostvaruju veći prihod, to opravdava inicijativu planinskih centara za razvijanje ljetnih sadržaja

Trend odmora na planini, koji zauzima značajno mjesto u svjetskoj turističkoj ponudi, dolazi i na naše prostore te potvrđuje činjenicu da modernom čovjeku je neophodan povrtak prirodi, boravku na čistom vazduhu te kvalitetetan vid odmora daleko od buke i stresa uz atraktivne zabavne sadržaje.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare