Ašonja: Priznanje Ministarstva porodice, omladine i sporta kao stimulans za dalji rad

0

ISTOČNO SARAJEVO – Momir Ašonja iz Istočnog Sarajeva, dobitnik nagrade Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske za najboljeg volontera, izjavio je Srni da ovo priznanje za njega predstavlja stimulans za dalji rad, te je pokazatelj da i osobe sa invaliditetom mogu da budu kreativni i ravnopravni sa ostalima.

„Možemo da damo naš puni doprinos u domenu volontiranja, kao i u drugim društvenim oblastima naše lokalne zajednice pa i šire. Zahvaljujem vlastima grada Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilica, Pale, Trnovo i Rogatica koji su imali razumijevanja prema nama, te se nadamo da će tako biti i ubuduće“, istakao je Ašonja, koji je predsjednik Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo.

Ašonja je zahvalio za priznanje u ime Gradske organizacije slijepih i slabovidih, Šahovskog kluba invalida „Hendikep“ Istočno Novo Sarajevo, čiji je predsjednik, a koji djeluje pod okriljem ove organizacije, te Šahovskog gluba „Gorski“ iz Rogatice, gdje obavlja funkciju sekretara, kao i svih volontera Republike Srpske.

On je precizirao da su ga saradnici predložili Ministartvu za ovu nagradu.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je, povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera, nagradilo najboljeg organizatora volontiranja i četiri najbolja volonetara u Srpskoj, među kojima je Ašonja.

„Posebno bih zahvalio Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske koje je prepoznalo moj rad i adekvatno to nagradilo“, istakao je Ašonja, koji zbog zdravstvenih razloga nije bio u prilici da danas prisustvuje svečanom uručenju nagrada u Banjaluci.

Ašonja je organizovao niz kulturnih i sportskih manifestacija, pa veliki trud i zalaganje nisu prošli nezapaženo.

U proteklim godinama je uspio da obezbijedi adekvatan prostor za rad Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo, te ga opremio, a kako kaže, postoje obećanja grada da će biti planirana sredstva za zaposlenje administrativnog radnika iz kategorije porodice poginulih boraca, u njihovu kancelariju, bez kojeg je nemoguće raditi.

„U ovoj godini, zbog pojave virusa korona, nismo imali mnogo aktivnosti. Uspjeli smo da učestvujemo samo na jednom međunarodnom šahovskom turniru u Nišu, dok smo prošle godine imali 28 šahovskih turnira, što u našem gradu, Republici Srpskoj, tako i u Srbiji“, dodao je Ašonja.

On je istakao da su aplicirali prema gradu Istočno Sarajevo sa projektom za kupovinu kopir-aparata, što je učinjeno i olakšaće rad u organizaciji.

Ašonja je rekao da uglavnom imaju podršku grada Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža prilikom organizacije određenih manifestacija, napominjući da su mu često ukazivali i da je nemoguće sve finansirati, s obzirom na veliki broj aktivnosti koje realizuju.

Prema riječima Ašonje, u Gradskoj organizaciji slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo ima 160 članova, od kojih je oko 20 aktivno u Šahovskom klubu invalida „Hendikep“ koji već devet godina učestvuje u ligi Šahovskog saveza invalida Republike Srpske, te su između ostalog, i sedam puta bili prvaci u pojedničanoj konkurenciji.

Momir Ašonja je 2016. i 2018. godine u organizacije „Glasa Srpske“ i Ministarstva porodice, omladine i sporta proglašen za najboljeg sportskog radnika i sportistu Republike Srpske u kategoriji invalida, a dobitnik je i više priznanja grada Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, kao i republičkog Saveza slijepih.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare