Asocijacija mladih očistila nalazište stećaka

0

FOČA – Desetak volontera fočanske Asocijacije mladih očistili su i uredili manje nalazište srednjovjekovnih stećaka na uzvišenju iznad Foče.

Predsjednik Asocijacije mladih Aleksandar Vidojević priča da su slučajno saznali za stećke, koji su bili zarasli u šumi ispod puta u blizini sela Zubovići.

“Lokacija je sada urednija i vidljivija, mnogo joj je lakše pristupiti i nadamo se da će ubuduće tu dolaziti turisti i naši sugrađani. Ovi stećci se ne nalaze na spisku srednjovjekovnih nalazišta i mi smo već pokrenuli proces njihove registracije u Zavodu za zaštitu spomenika BiH, a cilj nam je da napravimo i turističku signalizaciju”, kaže Vidojević.

On navodi da je ovo bila “pokazna vježba” jer namjeravaju da očiste i teren oko mnogo većeg nalazišta stećaka na lokalitetu Crkvina u selu Vrbica u mjesnoj zajednici Čelebići, koji su pod zaštitom Uneska.

“To će zahtijevati mnogo složenije radnje, neće biti puko čišćenje, zahtijeva neko predznanje i biće kontrolisano od Zavoda za zaštitu spomenika BiH. Tu se nalazi više od 240 stećaka pod zaštitom Uneska”, rekao je Vidojević.

Čišćenje nalazišta stećaka, u okviru projekta “U kamenu uklasano”, Asocijacija mladih sprovodi zajedno sa Fondacijom “Mak Dizdar”, a podršku za čišćenje pristupa stećcima u Zubovićima dobili su i od OEBS-a, posredstvom Koalicije “Tolerantni”.

Vidojević je najavio i da će u maju realizovati i veću akciju uređenja i čišćenja zelenih površina i uklanjanja smeća.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

  Pretplatite se  
Obavjesti me o