ART simpozijum Jahorina 2012: Figura u fokusu slikara i vajara

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2012“ okupila je tokom 10. jubilarnog saziva, koji je otvoren 15. jula na Jahorini, 15 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH.

„Naši dragi prijatelji, predvođeni doajenom 10. saziva, uglednim profesorom vajarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Tošigi i osnivačem Međunarodnog vajarskog simpozijuma u Otavara sitiju u Japanu Kodaijem Hiharom, obrađuju temu Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“, potvrdio je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić.

Poznata slikarka iz Bugarske Mirjana Savova rekla je Srni da je, odgovarajući na Savićev „likovni zadatak“ figura-veliki format, odabrala akt, zato što ga doživljava kao estetski najčistije predstavljanje figure.

„Ta figura nam je veoma bliska i ništa nam ne krije, već nam se pokazuje onakvom kakva zapravo i jeste, čista i bez maske, vezana za vrijeme u kojem živimo…“, ističe Savova.

Ona smatra da će akt koji realizuje tehnikom ulje na platnu biti likovna manifestacija i elegancije i erotike koju krije golo tijelo slobodne, spokojne i tajanstvene žene.

„Ova žena na platnu ima dva prelijepa oka. Jednim gleda u sebe, a drugo je okrenuto prema svijetu koji je okružuje. Šta ona misli, o čemu mašta, ѕa čim žudi? Ja to ne znam. Žene su uvijek pomalo zagonetne, svaka ima svoju tajnu, tako da čovjek teško može da otkrije njenu intimu, njena osjećanja…“, navodi Savova.

Prema njenim riječima, ovo djelo može se doživjeti kao njena daleka, ali vrlo daleka asocijacija sa Jahorine, koja svojim zimskim pejsažima odiše bjelinom i prirodnom nepatvorenom planinskom čistotom.

Vodeći likovni kritičari poput Vidosave Grandić iz Banjaluke smatraju da djela „Art simpozijum Jahorina 2011“ sa „različitim rakursima ljudskih figura i širokom skalom psiholoških stanja predstavljaju odgovor umjetnika na sve veću otuđenost čovjeka u savremenom svijetu, ali i potrebu da se uspostave nove estetičke i umjetničke relacije u svijetu u kome su dezavuisane mnoge vrijednosti“.

NJena kolegica, istoričar umjetnosti i rukovodilac Galerije SULUJ u Beogradu Ivona Rajačić-Barandovski zapazila je na ovoj Koloniji „tematski zaokret u oblast figuracije u mediju slikarstva, prije svega, u ekspresionističkom, narativno-simboličkom i fantazmagoričkom smjeru“.

„Zajedničko ostalim učesnicima, bez obzira na generacijsku raznolikost, jeste fokusiranost na subjektivno-opšti osjećaj tjeskobe i otuđenosti pojedinca u uslovima civilizacijske mašinerije koja nas stavlja u kontekst savremenih robova“, tvrdi Rajačić-Barandovski.

„Art simpozijum Jahorina“, osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Osnivač Kolonije Lazo Savić ponovio je da ozbiljno planira da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima postanu eksponati buduće galerije na otvorenom po uzoru na najpoznatije svjetske turističke (zimske, ljetne i banjske) centre.

„Galerija bi trebalo da obuhvati lokalitet na Jahorini od Poljica, tj. od ulaska u Olimpijski centar pa do platoa iznad ciljne kuće na slalom stazi dužine oko 2.000 metara. Skulpture bi bile postavljene duž komunikacije i ispred ugostiteljskih objekata tako da posjetilac, gost, ljubitelj umjetnosti može od prvog eksponata da vidi slijedeći i tako redom do posljednjeg“, otkriva Savić.

(www.palelive.com / Ognjen Begović / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments