Arlov: Svi da učestvuju u akciji prikupljanja pomoći za djecu sa Kosmeta

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov razgovarao je danas sa rukovodstvom Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu o učešću učenika i nastavnika u humanitarnoj akciji za pomoć djeci na Kosovu i Metohiji, te pozvao i druge škole i lokalne zajednice da podrže ovu akciju.

Arlov je istakao da je ova škola među prvima uputila dopis da će učestvovati u humanitarnoj akciji za izgradnju Dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici i tradicionalnoj akciji „Obradujmo vaše vršnjake na Kosovu i Metohiji“.

„Drago što učenici, nastavnici, profesori osnovnih i srednjih škola širom Republike Srpske žele da pomognu da izgradimo Dnevni centar u Kosovskoj Mitrovici, koji je namijenjen za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, a koji planiramo da završimo ove godine“, izjavio je Arlov novinarima.

On je napomenuo da Dnevni centar obuhvata 714 metara kvadratnih, da je ukupna vrijednost objekta oko 300.000 evra, a da je za završetak potrebno još oko 40.000 evra.

Arlov je rekao da humanitarna akcija traje do 31. decembra i da je proteklih dana donacije uplatilo nekoliko škola iz Kostajnice, Kravice, Prnjavora, Gradiške, Bijeljine i Doboja.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Željka Topalić istakla je da su se u akciju uključili spontano jer je narod sa područja Sarajevsko-romanijske regije do sada bezbroj puta pokazao humanost na djelu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je prisustvovao sastanku, izrazio je zadovoljstvo što su aktivnosti humanitarne akcije započete upravo sa područja Istočnog Sarajeva, te dodao da je razgovarano o tehničkim stvarima, odnosno kako će pomoć biti realizovana.

On je napomenuo da su u toku tri paralelne aktivnosti – izgradnja Dnevnog centra, prikupljanje pomoći za novogodišnje i božićne paketiće mališanima na Kosmetu, u kojoj učestvuju djeca iz Republike Srpske, te nastavak aktivnosti na spajanju djece Kosova i Metohije i Republike Srpske.

„Sljedeće godine će biti jubilarnih 10 godina kako ta djeca borave na području Republike Srpske. Imao sam priliku da kao načelnik budem njihov domaćin i radi se o jednom humanom i emotivnom projektu koji pokazuje toj djeci na koji način se može živjeti u većoj slobodi, sa više ljudskih prava, a naša djeca da osjete šta znači sloboda, koju u ovom trenutku ima Republika Srpska“, istakao je Jugović.

Učenica devetog razreda OŠ „Sveti Sava“ Katarina Racković je u svoje i u ime učenika škole pozdravila sve prijatelje sa Kosova i Metohije i podsjetila da je ova škola i prethodnih godina organizovala različite humanitarne akcije za pomoć djeci sa Kosmeta.

Sastanku su prisustvovali drugi sekretar Ambasade Srbije u BiH Marko Rakić i načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare