Argumentovana rasprava

0

Kada je neko svestran kao što je Aleksandar Vladičić, onda se ništa ne čini nemoguće. On dokazuje da jedna osoba može istovremeno biti talentovana za prirodne nauke, jezike i sport. Vladičić je rođen 05.11.1996. godine u Palama. Nakon završene osnovne škole, ponio je titulu đak generacije. Školovanje je nastavio u gimnaziji. Trenutno je drugi razred, a tradicija odličnog uspjeha se nastavila.

Tokom školovanja u osnovnoj školi, Aleksandar je učestvovao na takmičenjima iz fizike, matematike, njemačkog i srpskog jezika. Na školskim, opštinskim i regionalnim nivoima, osvajao je prva mjesta. Bio je učesnik republičkih takmičenja iz fizike. Na Svetosavskim takmičenjima iz matematike koja se održavaju pri Matematičkom fakultetu u Palama, učestvovao je dvije godine, osvojivši drugo i treće mjesto. Na ekipnim takmičenjima o poznavanju pokreta Crvenog krsta, njegov tim je osvojio treće mjesto na republičkom nivou. Njegove recitacije na tradicionalnim smotrama recitatora nagrađene su prvim i trećim mjestom. Svojim učešćem podržao je međunarodne projekte u organizaciji Akademije centralno evropskih škola i OSCE-a.

Upisavši srednju školu, nastavio je da pohađa sekcije fizike i matematike, ali se učlanio i u dramsku sekciju i debatni klub.

„Debata mi se svidjela, jer pomaže da se razviju kritičko i logičko mišljenje, kao i argumentovano građenje i branjenje stavova. Debata nas uči koliko je bitna snaga argumenta, a ne argument snage. Učlanivši se u Debatni klub „Pale“, zajedno sa trenerima našega kluba, profesoricom Brankom Malinić-Čugalj i profesoricom Jelenom Ćirić, pripremao sam se za javne debate i seminare koje je organizovao naš klub, ali i Centar za kulturu dijaloga Bosne i Hercegovine. Bitno je istaći da jednoj kvalitetnoj debati prethodi dug istraživački rad, jer iako smo dobri govornici, moramo potpuno vladati temom o kojoj pričamo“, navodi Vladičić.

Debatni klub je godinama postizao dobre rezultate na raznim takmičenjima. Najveći uspjeh je svakako plasman na državno prvenstvo, nakon pobjede na regionalnom nivou.

„Na regionalnom takmičenju u debatovanju, debatni klub, pored mene, predstavljali su Ivana Koroman i Tamara Trgovčević. Naš tim je osvojio prvo mjesto i stekao pravo učešća na Državnom takmičenju u debatovanju. Tročlana ekipa debatnog kluba „Pale“ je na pomutom takmičenju osvojila drugo mjesto, te se plasirala na Superfinalano takmičenje u debatovanju. Na tom događaju svoja mišljenja je sukobilo deset najboljih govornika u Bosni i Hercegovini. Na Superfinalnom takmičenju debatovali smo kako na maternjem tako i na engleskom jeziku.“

Nakon ovog takmičenja, Aleksandar je proglašen za najboljeg govornika Bosne i Hercegovine i izabran je za jednog od tri predstavnika BiH na Svjetskom debatnom takmičenju. Nažalost, odlazak u Meksiko nije realizovan. Uprkos brojnim pripremama trenera i debatanata, debatant iz Mostara, nije uspio pronaći novčanu podršku kako bi finansirao put.

Aleksandar slobodno vrijeme provodi u brojnim vanškolskim aktivnostima. Naime, on trenira rukomet, pohađa kurs engleskog jezika i volontira u Omladinskom klubu opštinske organizacije Crvenog krsta. Obzirom na mladost i talenat koji posjeduje u raznim segmentima života, ne može začuditi njegova neodlučnost u vezi buduće profesije.

„Nadaren sam za prirodne nauke, ali i debatovanje. Imam nekoliko planova, ali i dalje nisam siguran“, zaključuje Aleksandar.

 
(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare