Aprilska „Filmoteka“ u znaku naučne fantastike

0

Ljubitelji naučne fantastike imaće priliku da pogledaju neke od najboljih filmova ovog žanra u programu „Filmoteke“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 06. do 08. aprila u Palama.
Prvi je na programu britanski film „Farenhajt 451“ iz 1966. godine, koji je, prema istoimenom kultnom romanu Reja Bredberija (1953), režirao čuveni francuski reditelj Fransoa Trifo, što je ujedno njegov jedini film na engleskom jeziku.

Nepretencioznim filmskim jezikom, bez spektakularnih filmskih efekata, koji odlikuju holivudsku produkciju filmova ovog žanra, Trifoov film daje snažnu metaforičnu sliku totalitarnog društva u kojem slobodna misao gotovo i ne postoji, a knjige i svi pisani tekstovi, kao mogući izvor spoznaje i pobune, strogo su zabranjeni.

U filmu igraju Oskar Verner, Džuli Kristi, Siril Kjuzak i drugi. Trifoov film se smatra najboljim evropskim filmom naučne fantastike iz sredine šezdesetih godina prošlog vijeka, a 1966. godine našao se u zvaničnoj selekciji Venecijanskog festivala.

Druge večeri, u utorak 7. aprila, na programu je naučno-fantastična epopeja „2001: Odiseja u svemiru“ (1968), u režiji i produkciji Stenlija Kjubrika, koji je, uz čuvenog pisca naučne fantastike Artura Klarka, i pisac scenarija.

Ovaj, po mnogima najbolji naučno-fantastični film svih vremena, bavi se univerzalnim temama: elementima ljudske evolucije, tehnologije, vještačke inteligencije, života izvan zemlje, čovjekovog odnosa prema Bogu. Svi elementi „Odiseje“, od do tada neviđenih specijalnih efekata do upečatljive muzike, spojeni su na način da „provociraju“ gotovo sva životna pitanja. Istovremeno, film je otvoren za sve moguće interpretacije.

Svojevremeno, bio je nominovan za Oskara u četiri kategorije, a osvojio je samo jednog – za specijalne efekte. Danas se Kjubrikova „Odiseja“ smatra apsolutnim umjetničkim djelom i jednim od najboljih ikad snimljenih filmova. Glavne uloge tumače: Kir Dulea, Geri Lokvud i Vilijam Silvester.

Na kraju, treće večeri „Filmoteke“ na programu je američki naučno-fantastični film Ridlija Skota „Istrebljivač“ („Blade Runner“) iz 1982. godine, koji se zasniva na adaptaciji romana „Da li androidi sanjaju električne ovce?“ Filipa K. Dika.

Takođe se smatra jednim od najboljih filmova ovog žanra. Prema nekim ocjenama zauzima drugo mjesto, iza „Odiseje“, dok ga pojedini filmski kritičari svrstavaju na prvo mjesto na rang listama najboljih naučno-fantastičnih filmova.

Zadivljujuća scenografija Dejvida Snajdera i Lorensa G. Pola zajedno sa tada najsavremenijim vizuelnim efektima (koji su odlično ostarili, odnosno drže se bez problema i više od tri decenije kasnije), stvorila je jedan od najnezaboravnijih ambijenata bilo kog filma, bez obzira na žanr. Atmosfera je u velikoj mjeri poboljšana fenomenalnom atmosferičnom muzičkom podlogom Vangelisa.

Film je nominovan za Oskara u dvije kategorije (scenografija i specijalni efekti), a osvojio je 10 svjetskih nagrada. Glavne uloge tumače Harison Ford, Ruter Hauer, Šon Jang i Edvard Džejms Olmos

„Filmoteka“ će biti održana u Art galeriji „G 3“. Projekcije počinju u 19:00 časova, a ulaz je slobodan.

Za Kinoteku Republike Srpske:

Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare