SO Istočno Novo Sarajevo: Sjedište CJB Istočno Sarajevo da bude u našoj opštini

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila je rezoluciju kojom Vladi Republike Srpske predlaže da sjedište Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo bude u njihovoj opštini.

„Skupština opštine poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske da, na bazi stručne analize koja podrazumijeva procjene bezbjednosti i potrebe angažovanosti MUP-a, donese odluku o trajnom smještaju i izgradnji objekta CJB Istočno Sarajevo na području grada Istočno Sarajevo“, navodi se u rezoluciji.

Odbornici zahtijevaju da sjedište CJB bude u Istočnom Novom Sarajevu zbog potrebe za povećanjem broja bezbjednosnih institucija Republike Srpske i većim nivoom kadrovske angažovanosti na području opštine.

CJB Istočno Sarajevo trenutno je smješten na Palama, a Skupština opštine Pale je na posljednjoj sjednici usvojila rezoluciju u kojoj traži od Vlade i MUP-a Republike Srpske da sjedište Centra ostane na području ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić istakao je da ovom rezolucijom ne žele ni na koji način da nekoga ugroze niti da prejudiciraju gdje će biti smješten Centar.

„Mi imamo svoje razloge zašto Centar treba da bude u Istočnom Novom Sarajevu, od kojih je jedan i postojanje međuentiteske linije sa Kantonom Sarajevo u dužini od 15 kilometara, što iskazuje potrebu stalne prisutnosti policije“, rekao je Ćosić.

On kaže da na području opštine postoje objekti gdje bi mogao biti smješten Centar, ali postoji i mogućnost izgradnje novog objekta.

Skupština na današnjoj sjednici nije imala većinu da imenuje vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Istočno Sarajevo, ali je donijela odluku o raspisivanju ponovnog javnog konkursa za izbor direktora.

„I u finansijskom i u operativnom smislu Kulturni centar neće pretrpjeti nikakvu štetu“, rekao je Ćosić i dodao da je riječ o političkom neslaganju između pozicionih političkih partija.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Dejan Šantić rekao je da Kulturni centar sada nema direktora, jer je ranije Okružni sud Istočno Sarajevo poništio odluku o imenovanju Mladena Jankovića za direktora, a njegov potpis koji je deponovan u Sudu nemoguće je povući dok se ne imenuje novi vršilac dužnosti ili direktor, što danas političkom voljom nije bilo moguće uraditi.

Šantić je naglasio da Janković mora otići u Okružni sud i dobiti papir kojim će dokazati da li je direktor ili ne, što do danas nije učinio, zbog čega će protiv njega biti podnesena prekršajna tužba, te zbog činjenica koje je utvrdio interni revizor – da je dozvolio prodaju duplih karata i angažovao lica koja nisu zaposlena u Centru.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović istakao je da odbornici ove stranke nisu prisustvovali sjednici kada je raspravljano o imenovanju vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra.

Odbornici su danas raspravljali o informaciji o realizaciji programa podsticaja razvoja privrede i poljoprivrede u 2014. i planu za 2015. godinu.

Ćosić je istakao da je opština u 2013. i 2014. godini odobrila 268.000 KM podsticaja, a za ovu godinu je planirala 100.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare