Антируска хистерија претвара се у антисрпску кампању на Балкану

0

МОСКВА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је у обраћању у Државној думи Русије афирмисао политику да сви народи имају право на политичко одлучивање и имовину, те поручио да се антируска хистерија на Балкану претвара у антисрпску кампању.

Стевандић је захвалио руководству Думе што је имао прилику да се обрати и осврне на историјат и будућност руско-српских односа, али и укупних односа у свијету, за које је истакао да су велика опасност за будући мир.

„Афирмисали смо политику да сваки народ и сви грађани имају једнака права на своје политичко одлучивање, избор, имовину“, истакао је Стевандић.

Он је поручио да се мора окончати кршење међународног права наметањем одлука лажних високих представника и оспоравањем права сваком народу.

„Вријеме мултиполарног свијета је дошло. На други начин ће се доносити међународни акти, на другачији начин ће се ти акти поштовати и неће се кршити међународни споразуми као што се крши Дејтонски на штету српског народа“, рекао је Стевандић.

Он је навео да је у говору у Државној думи скренуо пажњу на чињеницу да Република Српска, Србија и српски народ нису прихватили учешће у антируској хистерији, а да они који то прихватају траже да буду награђењи српским територијама и ресурсима.

„Антируска хистерија полако се претворила на Балкану у антисрпску кампању гд‌је се Србима умањује могућност опстанка на Косову, руше уставни капацитети у Републици Српској, те покушава та антируска хистерија наплатити на српску штету“, рекао је Стевандић.

Он је навео да се осврнуо и на будућност односа у свијету и гаранције које све велике силе имају за Дејтонски споразум, па и Руска Федерација, Србија и Хрватска.

„За очување мира на Балкану неопходно је поштовати сваки народ, његове одлуке и оне које тај народ изабере, а не наметати одлуке, изазивати кризе и доводити регион на ивицу рата“, истакао је Стевандић.

Стевандић је додао да је ова посјета Руској Федерацији резултирала и потписивањем споразума између Думе и Народне скупштине Српске о учешћу по пет посланика са обје стране у групи пријатељства.

„Споразум је потписан ради ширења међупарламентарне и међународне сарадње, у духу добрих односа и бољих рјешења и у парламентарној пракси и у међусобним односима“, истакао је Стевандић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare