Anja Krsmanović – matematičar, humanista i aktivista

0

SOKOLAC – Sokočanku Anju Krsmanović /30/ sugrađani poznaju kao profesora matematike i računarstva, studenta Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, humanistu i volontera, koordinatora niza projekata za mlade i zaljubljenika u matematiku koji na sve načine nastoji svoje znanje da prenese na druge.

Uz sve to, Anja plijeni ljubavlju prema rodnom mjestu.

Ona ove školske godine predaje matematiku u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici i informatiku u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostorški“ na Sokocu, ali ima dovoljno slobodnog vremena da svoje ideje kroz projekte pretače u stvarnost.

Matematika

Pošto voli matematiku od kada zna za sebe, Anja je prošle godine u sokolačkom Srednjoškolskom centu, u vrijeme dok je tu bila i profesor, osnovala Matematičku sekciju, koja je privukla 40 učenika.

Nakon što su uredili kabinet, „Anjini matematičari“ organizovali su prve srijede u martu obilježavanje Međunarodnog dana matematike i pripremili jednodnevni muzej matematike uz izložbu koja je bila veoma posjećena.

„Pokušala sam da objasnim da je nemoguće zamisliti bilo šta u svakodnevnom životu bez matematike, te smo održali instalaciju `Matematika i teorija vjerovatnoće`, što je privuklo veliku pažnju“, navodi Krsmanovićeva.

Ona ističe da je to samo jadan od načina da privuče mlade da uđu u svijet matematike.

Humanitarni rad

Anja je prošle godine, početkom pandemije, pokazala svoju humanu stranu, koju je naslijedila od mame i bake, uz koje je kao aktivista Crvenog krsta prošla sve faze, od najmlađeg člana ekipe pružanja prve pomoći do sudije na takmičenjima.

Bila je, kaže, prvi volonter koji se na početku pandemije prijavio opštinskoj Civilnoj zaštiti za pomoć starim licima, kojima je u to vrijeme bilo ograničeno kretanje zbog širenja virusa.

Postala je član volonterskog tima i sa prijateljima kucala na sva vrata i u najudaljenijim sokolačkim selima dostavljajući lijekove i osnovne životne namirnice.

Anja tvrdi da je radom u volonterskom timu naučila mnogo i stekla prijatelje sa kojima se i danas čuje telefonom.

Omladinska banka

Da bi slobodno vrijeme popunila korisnim radom, Krsmanovićeva je minulog ljeta ušla u osnivanje Omladinske banke optšine Sokolac, te je kao koordinator sa prijateljima realizovala projekat „Informiši se, uredi i priredi – Sokolac film festival“, koji je dobio najviše glasova putem društvenih mreža.

U okviru ovog projekta, mladi su uredili školsko dvorište Srednjoškolskog centra na Sokocu, postavili klupe i organizovali projekciju filmova, što je privuklo mnogo posjetilaca jer Sokolac od 2011. nema kino-salu.

Kroz Omladinsku banku realizovano je još pet manjih projekata, u kojima je ona bila mentor i pomagala mladima.

Nakon što je Omladinska banka „stala na noge“ Anja je odlučila da mjesto predsjednika prepusti mladima i početkom decembra 2020. sa prijateljima osnovala Omladinsku organizaciju opštine Sokolac, na čijem je čelu.

„Zadovoljstvo mi je da pokrećem mlade ljude da učine svoj život ispunjenijim, budu aktivni inicijatori ideja i da se sami uključe u sve sfere života u lokalnoj zajednici“, navodi Krsmanovićeva.

Omladinska organizacija

Ona u novom projektu vidi prednost u mogućnosti da Omladinska organizacija, za razliku od Omladinske banke, može okupiti neograničen broj mladih od 15 do 35 godina.

Anja je uvjerena da mladi žele biti aktivni, ali da im treba pomoći i pružiti šansu da pokažu šta znaju.

Prva aktivnost Omladinske organizacije bila je nedavno organizovanje Novogodišnjeg bazara, na kome su mladi kreativci promovisali svoje proizvode i obezbijedili kakav-takav prihod.

U Omladinskoj organizaciji planiraju da, nakon božićnih praznika, organizuju takmičenje u pravljenju Snješka Bijelića, na kome će, ukoliko vremenski uslovi dozvole, uživati cjelokupne porodice u grupama od tri do sedam članova.

„Sve dobro i humano neprestano radim zbog svoje majke, uvjerena da bi ona, da je živa, bila ponosna na mene“, kaže Anja na kraju razgovora za Srnu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare