Andrićgrad predstavljen stranim novinarima

0

VIŠEGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da će, kada bude izgrađen Andrićgrad, na značaju dobiti i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Kusturica je izvještačima petnaestak inostranih i domaćih redakcija, koji su danas posjetili Andrićgrad, rekao da će grad mirisati na “dah istorije”, na prošlost, ali da će u njemu biti i savremeni sadržaji i građevine potrebne današnjem čovjeku.

“Mi ovdje gradimo pozorište, bisokopske dvorane, institut Ive Andrića, fakultet svaremnih umjetnosti, ali i robnu kuću, hotel, zgradu optšine. U najljepšem dijelu grada od kamena dominiraće crkva u vizantijskom stilu”, pojasnio je Kusturica novinarima koje je interesovala gradnja i namjenu Andrićgrada.

Kusturica je precizirao da će ovaj grad biti “star” 350 godina i da će u njemu biti sve građevine koje će simbolično predstavljati ono što je bilo, a više ga nema.

“Građevinama od kamena biće predstavljena srpska srednjovjekovna istorija, pa renesansa, koje ovdje nikad nije bilo, zatim doba turske i austrijske vladavine, kao i neoklasicizam ovog doba”, dodao je Kusturica.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Vladi RS koji su prepoznali ideju da se ovdje gradi novi grad posvećen Ivi Andriću.

Prema Kusturičinoj zamisli, veliki dio kulturnih sadržaja u ljetnom periodu će iz Drvengrada u Mokroj Gori seliti u Višegrad u novoizgrađeni Andrićgrad.

U posjeti Andrićgradu bili su novinari i snimatelji “Vašington posta”, “El Paisa”, “Di Velta”, “Republike”, zatim televizije “Art” i mnogi drugi. Oni od 17. januara prate kulturna dešavanja na Međunarodnom filmsko-muzičkom festivalu “Kustendorf” u Drvengradu u Mokroj Gori.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments