Andrićgrad predstavljen stranim novinarima

0

VIŠEGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da će, kada bude izgrađen Andrićgrad, na značaju dobiti i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Kusturica je izvještačima petnaestak inostranih i domaćih redakcija, koji su danas posjetili Andrićgrad, rekao da će grad mirisati na „dah istorije“, na prošlost, ali da će u njemu biti i savremeni sadržaji i građevine potrebne današnjem čovjeku.

„Mi ovdje gradimo pozorište, bisokopske dvorane, institut Ive Andrića, fakultet svaremnih umjetnosti, ali i robnu kuću, hotel, zgradu optšine. U najljepšem dijelu grada od kamena dominiraće crkva u vizantijskom stilu“, pojasnio je Kusturica novinarima koje je interesovala gradnja i namjenu Andrićgrada.

Kusturica je precizirao da će ovaj grad biti „star“ 350 godina i da će u njemu biti sve građevine koje će simbolično predstavljati ono što je bilo, a više ga nema.

„Građevinama od kamena biće predstavljena srpska srednjovjekovna istorija, pa renesansa, koje ovdje nikad nije bilo, zatim doba turske i austrijske vladavine, kao i neoklasicizam ovog doba“, dodao je Kusturica.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Vladi RS koji su prepoznali ideju da se ovdje gradi novi grad posvećen Ivi Andriću.

Prema Kusturičinoj zamisli, veliki dio kulturnih sadržaja u ljetnom periodu će iz Drvengrada u Mokroj Gori seliti u Višegrad u novoizgrađeni Andrićgrad.

U posjeti Andrićgradu bili su novinari i snimatelji „Vašington posta“, „El Paisa“, „Di Velta“, „Republike“, zatim televizije „Art“ i mnogi drugi. Oni od 17. januara prate kulturna dešavanja na Međunarodnom filmsko-muzičkom festivalu „Kustendorf“ u Drvengradu u Mokroj Gori.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare