Andrićgrad miri narode i vjere

0

VIŠEGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je Srni da je sutrašnje obilježavanje godišnjice početka radova na izgradnji Andrićgrada, gdje će biti otkriven spomenik nobelovcu Ivi Andriću, veoma značajan trenutak za srpski narod, za kulturu i internacionalnu kulturnu komunu.

On je dodao da je Andrićgrad mjesto stvaralaštva, umjetnosti i kulture.

„Kao što je neko jednom rekao, kada bi ovi što lažu bili svi do jednog lažljivci, a ostao samo jedan koji govori istinu, za nju se treba boriti. Istina je jedina – da je ovaj grad namijenjen onome što je nekada na ovim prostorima bila ideja zajedničkog života, to je grad koji svojim djelatnostima želi da pomiri narode i vjere“, rekao je Kusturica.

On je dodao da ovaj grad svojom arhitekturom čini propuštene lekcije iz renesanse, koja nikada nije zakoračila na Balkan.

„Ali, mi je ovaploćujemo gradnjom zgrada iz tog perioda. Prošlo je mnogo vremena od rata i nama nedostaje baš jedan ovakav grad i jedan koncept koji bi pružio priliku svima da zajednički rade i žive“, istakao je Kusturica.

Danas je na centralnom trgu u Andrićgradu, koji će nositi ime Nikole Tesle, postavljen spomenik književniku Ivi Andriću, koji će svečano biti otkriven sutra, na godišnjicu početka radova na gradilištu Andrićgrada.

Spomenik, visok 2,40 metara, rad je akademskog vajara Milanka Mandića i istovjetan je onome na Andrićevom trgu u Beogradu.

Time su obavljene i posljednje pripreme za svečanost koja počinje sutra u 15.00 časova u Andrićgradu.

Prema najavama, spomenik će otkriti osnivač i idejni tvorac Andrićgrada režiser Emir Kusturica i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na svečanosti će govoriti predsjednik Dodik, ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić i književnik Matija Bećković.

Kusturica će počasnim građanima grada od kamena – Dodiku, Bećkoviću i Jeremiću dodijeliti ključeve Andrićgrada.

Svečanostima će prisustvovati i mnogi kulturni i javni radnici, među kojima i lider SPS-a Ivica Dačić, dramski pisac Dušan Kovačević i glumac Aleksandar Berček.

Planirano je da na svečanosti bude otvorena i Gradska kafana „Jalija“ koja je dobila ime po ovom jezičku zemlje između rijeka Rzav i Drina, koji se tako zvao prije izgradnje Sportskog centra „Ušće“.

Predviđen je i kulturno-umjetnički program, u kome će učestvovati Novosadska filharmonija.

U Andrićgradu je za godinu dana pod krov stavljeno više od 10.000 metara kvadratnih korisnog prostora.

Izgrađeni su zgrada Andrićevog instituta, Gradska kuća, pozorište, bioskopi, robna kuća, hotel, glavna ulica Korzo sa nizom dućana i zanatskih radnji, te glavna kapija sa kulom.

Kusturica je najavio da će u narednoj godini biti izgrađena zgrada za Akademiju lijepih umjetnosti, hram po ugledu na Visoke Dečane, još dva hotela, karavan-saraj, srpska kuća, dvije galerije i zidine oko cijelog grada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare