Andrić namjeravao da napiše roman o Dubrovniku

0
Andrić namjeravao da napiše roman o Dubrovniku

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu večeras je promovisana knjiga dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti Zlate Bojović „Andrić i Dubrovnik“ o kojoj je govorio profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Bojan Đorđević, potvrđujući da je Ivo Andrić, najvjerovatnije, imao namjeru da napiše roman i o Dubrovniku.

„Ivo Andrić je imao nekoliko nacrta za roman ili za duže novele o Dubrovniku, o prošlosti grada iz srednjeg veka, i od toga je ostalo nekoliko pripovedaka. Andrić se divio Dubrovniku“, rekao je Đorđević Srni.

On je naveo da je Dubrovnik za Andrića bio mjesto susretanja dvije civilizacije – jedne primorske, gospodske, račundžijske, i druge koja je stizala sa gorštačkih prostora, koja je donosila „svježu krv“.

„Zlata Bojović koncipirala je svoju knjigu tako da pokaže Andrićev odnos prema srednjevekovnom gradu, ali i prema velikim Dubrovčanima, pre svega prema Ruđeru Boškoviću“, istakao je Đorđević.

On je naglasio da su posebna dragocjenost ove knjige Andrićevi ispisi iz citata dubrovačkih pjesnika – Ivana Gundulića, Ignjata Đurđevića, Marina Držića, ispisi iz arhiva, ili kako je to sam Andrić volio da kaže – njegovo pabirčenje po raznim izvorima, bez da zna za šta će mu to trebati.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost u Andrićevom institutu Aleksandra Vraneš rekla je da je ovo prvi put da su u jednoj knjizi objedinjeni svi tekstovi koje je Andrić pisao o Dubrovniku.

„Tu se nalaze i osvrti na dubrovačke teme iz disertacije Ive Andrića, kao i fragmenti njegovog rukopisa i prepiske koji nas vode ka zaključku da je Andrić zapravo imao nameru da piše roman o Dubrovniku i dubrovačkom životu. Ovo je bila prilika da se zagledamo u tu Andrićevu nameru i da uživamo u njegovim delima“, kaže Vraneševa.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare