Anđela Klačar pobijedila u simulaciji suđenja pred ESLJP

0

Studentkinja Pravnog fakulteta Unverziteta u Istočnom Sarajevu, Anđela Klačar, pobijedila je na takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Takmičenje, koje je priredila Organizacija Youth for Peace uz saradnju sa Fondacijom Konrad Adenauer, održano je od 27. do 29. maja 2016. godine na Bjelašnici. Na takmičenju su učestvovali predstavnici pravnih fakulteta iz Banje Luke, Mostara, Zenice, Travnika, Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Prvog dana ovog trodnevnog susreta, studenti su slušali predavanja gospođe Elme Veleder Arifagić, pravnice sa višegodišnjim stažom pri Evropskom sudu za ljudska prava, koja je govorila o tome šta je Evropski sud i kako on funkcioniše. Predavanje je održao i gospodin Emir Kovačević, advokat, na temu „Sloboda vjere – pravni izvori i praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i BiH“.

Drugog dana studenti su dobili hipotetički slučaj, i kao suprotstavljene strane u sporu, aplikanti i Država, pripremali svoju argumentaciju kroz izučavanje zakona i sudske prakse kako bi se predstavili pred Evropskim sudom.

Treći dan održana je simulacija suđenja. Naša predstavnica ostvarila je zavidne rezultate (96 od 100 bodova), a ocjenjivanje su vršili viši asistent Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Damir Banović, zajedno sa organizatorkama simulacije, Damirom Softić i Elmom Bešlić. Raspravljalo se o tome šta predstavlja snažno vjersko obilježje, imaju li države pravo da se upliću u slobodu pojedinca, kao i o još mnogim pitanjima iz oblasti Međunarodnog javnog prava. Nakon završnih procjena i zaključka, uspostavljeni su planovi za nova druženja i dalju saradnju.

Naša predstavnica Anđela Klačar, studentkinja druge godine, prvi put je učestvovala na ovakvom takmičenju, i to kao najmlađi učesnik. Uspjeh je veći ako se ima u vidu i činjenica da se predmet Međunarodno javno pravo izučava tek na trećoj godini studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / www.pravnifis.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare