Ambasadori Švajcarske i Japana posjetili farmu „Zlatni Bor“

0

FOČA – Ambasadori Švajcarske i Japana u BiH Hajnrih Maurer i Kazyja Ogava posjetili su farmu „Zlatni Bor“ u istoimenom selu na platou kanjona Tare u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait, koja proizvodi takozvani zlatni sir po tradicionalnom švajcarskom receptu.
Jedan od dvojice vlasnika farme, Beograđanin Predrag DŽokić naveo je da su ambasadori, koji su proteklog vikenda boravili na Zlatnom Boru sa suprugama, oduševljeni prirodom, ali i ukusom zlatnog sira.

„Rekli su da je Zlatni Bor prava Švajcarska – kako zbog krajolika i bogatih pašnjaka, tako i zbog našeg sira koji ima ukus kao da su ga pravili Švajcarci“, istakao je DŽokić.

On je rekao da su ambasadori obećali pomoć u daljem razvoju proizvodnje, te da već u julu očekuje dolazak švajcarske delegacije koja bi trebalo da sagleda mogućnosti za uvezivanje tradicionalne proizvodnje sira i turističke djelatnosti.

„Ambasada Švajcarske podržaće projekat integralnog agroturizma na platou kanjona Tare, čime se otvaraju mogućnosti za lakši pristup evropskim fondovima, a sve to bi trebalo da rezultira pokretanjem rasplodnog centra i uključivanjem većeg broja kooperanata u proizvodnju“, kaže DŽokić.

On je sa Ambasadom Švajcarske sarađivao i ranije, a nedavno je, prezentacijom zlatnog sira, učestvovao na proslavi 20 godina njenog rada u BiH.

Na farmi „Zlatni Bor“ uzdaju se u kvalitet pašnjaka koji su obrasli ljekovitim travama, ali i u velike turističke potencijale, prije svega zbog atraktivnosti najvećeg kanjona u Evropi, drugog po veličini u svijetu, na čijem su vrhu izgradili nekoliko bungalova za smještaj turista.

Osim tvrdog zlatnog sira, nedavno je počela proizvodnja mekog francuskog sira zlatni tom, a u planu je i postavljanje žičare sa vrha kanjona do rijeke.

„Imamo velike planove, čekamo da bude izgrađen put za rafting desnom obalom Tare, da vidimo gdje bismo mogli da postavimo žičaru za turiste. Uskoro nam stiže još 10 alpskih grla, pravićemo veću štalu, tako da nas očekuje mnogo posla“, dodao je DŽokić.

U saradnji sa poslovnim partnerima iz Srbije, farma „Zlatni Bor“ uskoro će pokrenuti proizvodnju sira na švajcarski način i na Zlatiboru, i to samo za tržište Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare