Алексић: НАТО мора да одговара за посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом

0

БИЈЕЉИНА – НАТО мора да одговара за катастрофалне посљедице бомбардовања Србије и Републике Српске осиромашеним уранијумом и ова организација која финансира ратове у свијету треба да исплати штету грађанима који масовно оболијевају и умиру од канцера као посљедице тог бомбардовања, рекао је вечерас у Бијељини адвокат из Ниша Срђан Алексић на промоцији своје књиге „Пројектили правде“.

Алексић је навео да је „Балкански синдром“ назив за оболијевање од канцера након излагања осиромашеном уранијуму на просторима које је НАТО бомбардовао, а у Републици Српској то су сарајевско насеље Хаџићи, Хан Пијесак и још нека мјеста.

„Адвокат Анђело Тартаља из Италије већ 20 година заступа италијанске војнике на ову тему. Први случај је био за војника који је боравио у Хаџићима, а до сада има више од 400 пресуда са одштетом и до два милиона евра“, рекао је Алексић.

Он је истакао да ради на исти начин у Србији, уради се анализа биопсије у Италији за сваког обољелог или умрлог од канцера који је боравио на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом, наводећи да је цијена те анализе 65 евра.

„Урађене су две анализе за грађане Србије и оба су имала по 500 пута више осиромашеног уранијума у телу и на основу тих анализа можемо пред судом доказати узрочно-последичну везу са НАТО бомбардовањем, са почињеним екоцидом, јер загадили су нам земљу, воду и ваздух и имаћемо катастрофалне последице наредне 4,5 милијарде година“, рекао је Алексић новинарима.

Он је навео да је прву тужбу у Србији покренуо 2001. године за пуковника Војске Србије, а одговор НАТО пакта на ову тужбу је да они имају имунитет.

„Српска Влада им јесте дала имунитет да пролазе кроз Србију, никако да чине ратни злочин бомбардујући грађане. НАТО је у Србији посејао 15 тона осиромашеног уранијума, што је еквивалент 170 атомских бомби. Они су дужни да плате штету, да лече наше грађане и да очисте заосталу муницију“, оцијенио је Алексић.

Он вјерује у позитивне пресуде и истиче да право треба тражити пред домаћим судовима и на основу судске пресуде путем Бечке конвенције тражити исплату од НАТО-а.

Алексић је рекао да је пред Вишим судом у Београду покренуо 35 оваквих предмета и да сваки мјесец покрене по 10 нових у којима тужи НАТО пред домаћим судом гд‌је је штета настала, гд‌је је човјеку повријеђено право на живот и здравље.

Он је навео да је на књизи „Пројектили правде“ радио четири године, да се преводи на руски и њемачки језик, а најавио је и друго издање допуњено новим доказима кривице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом за, како је навео, епидемију канцера на том простору.

Промоција књиге у Бијељини одржана је у Центру за културу „Семберија“ и прво је њено представљање у Републици Српској.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare