Ako nemate dozvolu „Budimpešte“ – bićete prizemljeni ili spinovani

0

ANDRIĆGRAD – Kao što su turske vlasti prizemljile predsjednički avion Milorada Dodika na letu ka Jerevanu, tako su i Dodikove poruke iz intervjua „Iskri“ na putu do javnosti pokušali da prizemlje zagrebački „Jutarnji list“ i beogradski „B92“, istakao je novinar Radoje Andrić.

Andrić je u kolumni pod naslovom „Dodik nije rekao ono što ste priznali“ za Elektronske novine Andrićevog instituta „Iskra“ istakao da to nije ništa novo niti originalno, ali je najprizemnije do sada – laž do laži.

„U današnjoj geostrateškoj podjeli interesa, gdje god da letite, a nemate dozvolu ‘budimpešte’, i šta god da pričate, a nije odobreno u ‘budimpešti’, bićete prizemljeni ili ‘spinovani’, jer odavno već ne možete biti ‘ućutkani’. Dodik pogotovo“, naglasio je Andrić u kolumni.

On je istakao da je „iz tog Dodikovog nepristajanja na podaništvo, iz njegovog bunta protiv nametanja tuđe volje narodu koji se izborio da bude svoj i ima svoju državu, vladu i predsjednika, iz tog latentnog Dodikovog nećutanja, konačno progovorila ‘vaša istina’, rječitija i od Dodikove“.

„Vi ste, gospodo iz ‘Jutarnjeg’, ‘B92’ i ‘budimpešte’, priznali i ono što Dodik nije ni rekao ni pitao. Suludo, ali tačno – više ste rekli i od samog Dodika, te ste mu time veoma pomogli. Lišili ste ga obaveze da dokazuje kako jeste to što jeste, a sami ste se nazvali ‘izdajnicima i stranim plaćenicima’.

Dokaz? Krenimo od naslova i podnaslova na elektronskom izdanju ‘B92’ koji se poziva na ‘Jutarnji list’: ‘Zavera SAD da me skloni sa vlasti“ – to je naslov, a podnaslov – Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je meta zavere koju su smislile SAD da ga slone sa vlasti, prenosi hrvatski „Jutarnji list…“, naveo je Andrić.

Napomenuvši da se obje redakcije pozivaju na „Iskru“, kojoj je Dodik dao intervju, Andrić konstatuje da izgleda kao da taj intervju nisu ni čitali.

„Nigdje, ali nigdje i nijednom rječju Dodik nije pomenuo da je protiv njega na djelu ‘zavera SAD koje hoće da ga sklone sa vlasti’. Možda Dodik i misli tako, ali to nije izgovorio, za razliku od dvije redakcije koje ‘znaju’ šta Dodik misli, pa umjesto njega izgovaraju… Ili znaju šta ‘budimpešta’ misli i to predano, gotovo podanički, izgovaraju?“, istakao je Andrić.

B92 dalje citira „Jutarnji list“ da je „…Dodik političke stranke i medije koji nisu na njegovoj strani nazvao izdajnicima i stranim plaćenicima“, što, naglašava Andrić, predsjednik Srpske, takođe, nije rekao…

On je ocijenio da „nadogradnja na ovaj ‘novinarski implant’ može da bude pitanje – da li vi to znate ili se prepoznajete i legitimišete“.

U kolumni se ističe da „beogradsko-zagrebačka ‘koprodukcija’ tvrdi da se Dodik u intervjuu ‘uporedio’ sa bivšim predsjednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, ali i sa nekadašnjim libijskim diktatorom Muamerom el Gadafijem, uz navode da se u SAD živi lošije nego u entitetu u kojem je on na čelu“.

„Osim što nije jasno kako vam je i zašto srce ‘meknulo’, pa Miloševića ne nazivate diktatorom, kao kada ste ga rušili zajedno sa ‘budimpeštom’, nego predsjednikom, zašto je Gadafi još diktator, ako ga nema? Ali, nije o tome reč.

Iz vrlo jasnog pitanja Milorada Dodika u ‘Iskri’ – ‘Zašto je Libija pod Gadafijem bila stabilna zemlja u kojoj su svi dobro živjeli, a iz koje sada svi panično bježe’, ‘koprodukcija’ izvlači zaključak da Dodik ‘bez posebnog povoda cijelu situaciju u Republicu Srpskoj upoređuje sa onom u Libiji za koju je tvrdio da je pod Gadafijem bila stabilna zemlja, te da ga nije srušio libijski narod već da je to izvedeno spolja…“, ističe se u kolumni.

Andrić je ocijenio da je „zadivljujuće da kolege, valjda pod pritiskom one ‘budimpešte’, ne vide tragediju naroda iz zemalja sa sjevera Afrike i Bliskog Istoka koje je ‘zahvatila plima blagostanja“…

„Jasna teza da hiljade izbjeglica iz Libije, Sirije, Iraka izvjesniju sudbinu vide u dubinama Sredozemnog mora, nego u ‘novim demokratijama’ svojih zemalja, izvrnuta je ruglu ne na Dodikov račun, nego na račun tih nevoljnika sa kojima Evropa danas ne zna šta da radi… A Amerika je daleko, da bi ti nesrećnici sa svojim porodicama do tamo plutali.

U prethodnom kontekstu, moglo se Dodika nazvati i Bašarom el Asadom, i Ladenom, i Sadamom, ali sve više ljudi zna da ste to vi, ‘budimpeštanski đaci’, vi i vaši učitelji iz SAD, što sami priznajete“, poručio je Andrić.

„I ne živi se u Republici Srpskoj ‘bolje nego u SAD’, mada je za mene to diskutabilno, što pripisujete Dodiku da bi ste tu izjavu posprdno plasirali. Dodik je rekao da i u Americi ima gladnih, više nego u Republici Srpskoj…
U to duboko vjerujem. Kao što vjerujem da u redakciji B92 ima dovoljno pismenih i mislećih da na sajtu ‘Iskre’ pronađu integralni intervju Milorada Dodika, pa se sami uvjere šta je rekao, prenesu to, ako nađu za shodno, naravno, i prokomentarišu…“, naglasi je Andrić.

Ovako, kaže on, ispada da B92 misli preko Zagreba, Zagreb preko „budimpešte“…

„Trag misli i pisanja se može uspješno pratiti, kao i trag novca’. Prethodnu rečenicu citirao sam iz ‘zajedničkog’ teksta ‘Jutarnjeg lista’ i B92. Kako – nema te rečenice kod njih!? Ima, ima. To smo prenijeli iz ‘budimpešte’ koja je prenijela kako je B92 citirao ‘Jutarnji list“, naglašava novinar Radoje Andrić u kolumni pod naslovom „Dodik nije rekao ono što ste priznali“ za Elektronske novine Andrićevog instituta „Iskra“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare