Akcija poribljavanja Kasindolske rijeke potočnom pastrmkom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Aktivisti Grupe građana u okviru inicijative „Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci“, u saradnji sa Sportskim ribolovnim društvom „Željeznica“ iz Istočnog Sarajeva, organizuju danas akciju poribljavanja Kasindolske rijeke autohtonom vrstom potočne pastrmke.

Aktivisti grupe najavljuju da je okupljanja učesnika akcije predviđeno ispred restorana „Kula“ u Istočnoj Ilidži od 9.30 časova, a poribljavanje će se vršiti sa 7.000 potočnih pastrmki u gornjem i donjem toku Kasindolske rijeke.

U saopštenju se dodaje da su akciju podržali građani koji sprovode aktivnosti u vezi sa zaustavljanjem izgradnje malih hidroelektrana i uništavanja ihtio flore i faune rijeke Kasindolke, koja je znatno narušena izgradnjom Male hidroelektrane /MHE/ „Podivič“.

Podršku akciji poribljavanja iskazali su i članovi udruženja „Resursni Arhus centar u BiH“ i „Eko-akcija“, te „Koalicija za zaštitu rijeka BiH“, kao i aktivisti brojnih eko-udruženja, planinarskih i ribolovnih društava, lovačkih udruženja u BiH i ljubitelji prirode.

Kasindolska rijeka poribljena potočnom pastrmkom

ISTOČNO SARAJEVO – Aktivisti grupe građana u okviru inicijative „Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci“, u saradnji sa Sportskim ribolovnim društvom „Željeznica“ iz Istočnog Sarajeva, organizovali su danas akciju poribljavanja u gornjem i donjem toku Kasindolske rijeke u koju su pustili 7.000 potočnih pastrmki.

Aktivista ove grupe Sara Tuševljak rekla je novinarima da su odlučili da organizuju akciju, s obzirom na to da je primijećeno da u ovoj rijeci ima manje potočne pastrmke.

„Danas, prvenstveno vršimo poribljavanje, a onda ćemo pokušati da organizujemo i druge aktivnosti s ciljem promocije zaustavljanja izgradnje mini-hidroelektrana“, istakla je Tuševljakova, dodajući da je ribu doniralo preduzeće „Butreks ribarstvo“ iz Trebinja.

Predsjednik Sportskog ribolovnog društva „Željeznica“ iz Istočnog Sarajeva Đorđe Klepić rekao je da je na području gdje se vrši poribljavanje predviđena gradnja tri mini-hidroelektrane.

„Jedna je već u funkciji, za jednu je navodno došlo rješenje, a za treću je u toku. Mi ćemo nastojati da ovakvim i sličnim aktivnostima pokušamo spriječiti dalju izgradnju mini-hidroelektrana. Imamo podršku aktivista brojnih eko-udruženja, planinarskih i ribolovnih društava, lovačkih udruženja u BiH i ljubitelja prirode“, istakao je Klepić.

Prema njegovim riječima, loše stanje je i na rijeci Željeznici, te očekuju da oni koji su započeli te projekte dovrše ono što moraju po ekološkoj dozvoli i naprave stanje na rijeci onako kako bi trebalo da bude u skladu sa prirodom.

Klepić je naglasio da je prije dvije godine uspješno organizovano Svjetsko prvenstvo u ribolovu na Željeznici, te da su dobili sve pohvale, dok je sada nemoguće organizovati takmičenje na nivou udruženja jer je rijeka u lošem stanju, te je ugrožen biljni i životinjski svijet.

Zamjenik predsjednika Sportskog ribolovnog društva „Željeznica“ Predrag Daničić ističe da je važno da se podmlađuje članstvo jer je u tome perspektiva, te da svake godine organizuju školu ribolova, na kojoj bude između 30 i 40 polaznika.

„Imamo teoretski dio u školi, a praktični na rijeci i djeca su oduševljena. Organizujemo i takmičenja, na kojima ostvarujemo dobre rezultate. Učimo djecu da je važno da čuvamo rijeke, a jedan dobar primjer je i akcija poribljavanja kojoj su prisustvovali“, rekao je Daničić.

On dodaje da se trude da koliko-toliko očiste i sačuvaju rijeke – veliko prirodno bogatstvo koje čovjek sve više uništava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare