Akcenat na prikupljanju sredstava za izgradnju hrama

0

Starješina Sabornog hrama /u izgradnji/ Svetog arhangela Gavrila na Palama Marko Glavaš ističe da je u protekloj godini akcenat stavljen na limarske radove na krovu, dok je ove godine najvažnije sakupljanje sredstava za nastavak radova.
Glavaš u intervjuu Srni napominje da je bakarnim limom opšiveno svih pet kupola, kao i kupola na zvoniku, a da sada imaju 2,5 tona bakarnog lima koje planiraju da ugrađuju početkom građevinske sezone.

On naglašava da veći dio krova nije prekriven limom, te da im je za to potrebno još pet tona.

„To nam je prioritet kada je u pitanju krovni dio, a onda, u zavisnosti od toga koliko bude sredstava, radićemo ostatak fasade, stolariju i ostalo“, pojašnjava Glavaš.

U protekloj godini urađeno je mnogo i na uređenju porte hrama, a u skladu sa završetkom pješačke promenade na Studentskom trgu.

Završena je prva faza platoa oko hrama, koja ima oko 1.600 metara kvadratnih, tako da je hram sada dobio fizionomiju i konture platoa.

Glavaš navodi da je privedeno kraju i malterisanje sjeverne strane hrama, koja nije bila završena.

On naglašava da su pred zimu uspjeli da dovrše završnu fasadu do krovnog dijela i do svih pet kupola i na zvoniku, dokle je bila neophodna skela, kako bi kasnije bilo lakše raditi na fasadnom dijelu kada se obezbijede novčana sredstva.

Sveštenstvo Sabornog hrama od marta 2015. godine napravilo je improvizovan bogoslužbeni prostor, pa se služe svete liturgije, a vjernici se okupljaju i pričešćuju.

Glavaš napominje da ih finansijski pomaže i opština Pale, koja je obezbijedila sredstva za nabavku zvona, a u budžetu za ovu godinu planirala je 80.000 KM izgradnju Sabornog hrama.

„Obezbjeđenju sredstava doprinose i vjernici, a predsjednik Građevinskog odbora Milomir Kusmuk trudi se da sa sveštenicima, građanima i privrednicima obezbijedimo određena sredstva“, ističe Glavaš.

U planu je da, u saradnji sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 3. maja organizujemo dobrovoljni koncert s ciljem obezbjeđenja sredstava za nastavak radova.

„To će biti slično donatorskoj večeri koja je održana 2011. godine. Mi ćemo u saradnji sa Muzičkom akademijom organizovati koncert na kome će nastupiti profesori i studenti na čelu sa koordinatorom Klaudijom Krkotić.

Oni će dati svoj doprinos, a mi ćemo upriličiti koktel u prostorijama Ekonomskog fakulteta na Palama“, navodi Glavaš za Srnu i objašnjava da će
pozivnice poslati svim predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj i srpskim predstavnicima u institucijama BiH.

Glavaš navodi da je Slaviša Guja za pjesmu „Podignimo hram što dušama treba“, posvećenu Sabornom hramu, uradio spot sa svojom porodicom, koji je postavljen na „jutjubu“ i na kojem je upisan i žiro-račun na koji se mogu uplatiti sredstva potrebna za izgradnju svetinje.

Vjernici svoj prilog mogu dati svakodnevno, ali je potrebno mnogo više, jer je svaka faza posla na hramu zahtjevna i iziskuje velika sredstva.

Zemljište na kome se gradi Saborni hram 26. jula 2008. godine osvještao je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, a prvi građevinski radovi počeli su 21. avgusta 2008. godine.

Sredstva kojima se gradio hram najvećim dijelom obezbijeđena su na donatorskoj večeri kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 28. avgusta 2011. godine.

Na toj večeri, za izgradnju Sabornog hrama prikupljeno je oko 200.000 KM, od čega je 100.000 KM obezbijedila Vlada Republike Srpske, a 25.000 KM predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

(www.palelive.com / Srna / Razgovarala LJiljana Čvoro)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare