Aforističari ispravljali „Krivu Drinu“

0
Festival humora i satire Zvornik

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras prvi put održan Festival humora i satire pod nazivom „Kriva Drina“ na kome je nastupilo 11 aforističara iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Na platou ispred „Kasine“ predstavili su se Grujo Lero iz Bijeljine, Jovo Nikolić iz Ugljevika, Miladin Berić i Živko Vujić iz Banjaluke, Ekrem Macić iz Konjica, Milan J. Mihajlović iz Beograda, Jelena Kujundžić i Rade Đergović iz Šapca, Nenad Ćorilić i LJubomir Ćorilić iz Loznice, te Zvorničanin Stanislav Tomić.

Tomić, koji je organizator i domaćin ovog festivala, najavio je da će Festival postati tradicionalan.

„Ovo nije bilo samo veče aforizama, nego i satire i kratke priče, tako da smo imali širok spektar u satiričnom i humorističnom smislu“, rekao je novinarima Tomić, samatrajući najvažnijim da su ovo temelji jednog festivala koji će se i narednih godina ovdje održavati.

Tomić je dobitnik Vibove nagrade lista „Politika“ 2014. godine za mlade satirične stvaraoce i Satirično pero za najbolji aforizam na Međunarodnom festivalu u Bijeljini 2013. godine.

„Na ideju da okupim satiričare u Zvorniku došao sam tako što godinama nastupam na različitim festivalima u Republici Srpskoj, Srbiji, Rumuniji i gdje sam stekao dosta širok krug prijatelja pa sam odlučio da organizujem ovakav događaj u svom gradu.

On je podsjetio da se festival ovog tipa na ovim prostorima održava samo u Bijeljini i Banjaluci i sada u Zvorniku.

Satiričar Rade Đergović iz Šapca rekao je da mu je izuzetno drago što nastupa na ovom festivalu aforizama i satire, posebno što je organizator ove večeri Stanislav Tomić, ovdašnji profesor i mladi kolega po peru.

Ističući da je objavio 15 knjiga, od kojih su većina aforizmi i satirične priče, Đergović je rekao da su sve ove godine iza nas bile veoma plodonosne za one koji se bave humorom i satirom.

„Više bih voleo da satiričari nisu imali materijala za pisanje, da smo bolje živeli i da nam se nije izdešavalo sve ono što jeste“, rekao je Đergović i dodao da satirčari ne mogu da utiču na društvena kretanja, ali mogu da svojom satirom skreću pažnju na neke nepravilnosti koje se dešavaju u društvu.

Festival satire održan je u okviru manifestacije „Zvorničko ljeto“, koja je otvorena 2, a završava se 8. avgusta.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare