Advokat uzeo radioaktivne mašine da bi pokrio dug

0

Dvije radioaktivne mašine iz preduzeća “Termoaparati” /TAT/ u Istočnom Sarajevu završile su kod advokata Boška Čegara sa Pala, nakon sudskog spora koji je vodio sa ovim preduzećem, koje mu je na ime advokatskih usluga dugovalo 75.000 KM.


Pošto “TAT” nije imao sredstava da poravna račune sa Čegarom, u posjedu ovog advokata sudskom presudom našlo se osam mašina, od čega, i dvije dvije radioaktivne mašine, koje su, prema pisanju lista “Pres Republika Srpska”, bez ikakvih mjera obezbjeđenja izvezene iz specijalnog bunkera ovog preduzeća.

Iz preduzeća “TAT” kažu da su slučaj prijavili Regulatornoj agenciji za radijaciju i nuklearnu bezbjednost BiH, ističući da ni sudski izvršilac, niti advokat ovu agenciju nisu obavijestili o transportu mašina.

U preduzeću “TAT” upozoravaju da može da dođe do eksplozije, radijacije i zagađenja zemljišta, ako ove mašine koje sadrže osiromašen uranijum, budu topljene u nekoj željezari ili rezane na otpadu.

Advokat Čegar tvrdi da nije znao ništa ni o kakvoj radioaktivnosti, jer bi u suprotnom “od opasnih mašina pobjegao glavom bez obzira”.

On ističe da su mašine u njegovom vlasništvu i da ih čuva na otpadu “Ilios”, dok ne nađe način kako da riješi ovaj problem, dok sa otpada poručuju da o radioaktivnosti ne znaju ništa.

Iz Regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu bezbjednost BiH listu su saopštili da im je Čegar potvrdio da je preuzeo mašine i da ih je skladištio u krugu druge firme u Istočnom Sarajevu, te da uređaji koji su u njegovom vlasništvu nisu aktivni još od 90-ih godina, zbog čega su izvori radijacije oslabili.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments