Aćimu Todoroviću nagrada „Đuro Damjanović“

0

VLASENICA – Vlasenički pisac i pjesnik Aćim Todorović, koji je dobitnik nagrade „Đuro Damjanović“ za 2019. godinu za knjigu „Duša mirotoči“, izjavio je danas Srni da je presrećan zbog ovog priznanja, čija se veličina ogleda u tome što je prije njega dodijeljeno književniku i počasnom doktoru srpske književnosti Predragu Gugu Lazareviću i akademiku Rajku Petrovu Nogu.

Todorović je naveo da su odluku o nagradi, koju dodjeljuje Udruženje književnika Republike Srpske – podružnica Banjaluka, donijeli predsjednik žirija Goran Šaula i članovi Miladin Berić i Danijel Gatarić na sjednici održanoj 18. novembra, a uručenje će biti upriličeno u Banskom dvoru početkom naredne godine.

„Nagrađena knjiga `Duša mirotoči` je taloženje moga unutrašnjeg bića, koje je povezano sa duhovnošću i svim tradicionalnim što srpski narod ima i što naša zdrava porodica posjeduje. Tu moju duhovnost koju sam godinama u sebi gajio, nosio i uzdizao, pretočio sam u ovu moju osmu knjigu“, izjavio je Todorović.

Todorović je naveo da je knjiga molitvenik za sve vjernike, one koji vjeruju u dobrotu, čistotu, u pravoslavlje, a u ovom trenutku to je knjiga za sve ljubitelje poezije i duhovnosti.

„Pjesme u knjizi `Duša mirotoči` nastale su spontano, kada nadolazi inspiracija, kao i kod svih pjesnika, i u tom trenutku se stvara i piše“, rekao je Todorović.

On napominje da u knjizi postoji velika raznolikost forme pisanja i pjesama koje su napisane o određenim temama duhovnosti.

„Jedna od njih je posvećena patrijarhu Pavlu `Nisam te sreo za života sveče`, koja je osvojila prvu nagradu u Gornjem Milanovcu na konkursu Književnog kluba `Zapis`, pjesme `Prečistoj vladičici`, `Djeva rađa Hrista` i druge“, rekao je Todorović.

Todorović je dodao da knjiga, prema ocjeni recenzenata, ima predispozicije da postigne uspjeh.

„Knjiga `Duša mirotoči` ima i određene karakteristike koje su dali recenzenti iz Srbije Ivan Zlatković i Milica Jeftimijević Lilić, a blagoslov na knjigu dao je i NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije“, istakao je Todorović.

Todorović je najavio da će u petak, 11. decembra, iz štampe izaći njegova deveta knjiga „Glava na ramenu“.

Todorovićeva prva zbirka pjesama „Zamah nad životom“ nastala je u ratu, a uslijedile su „LJudi vučije krvi“, „Na mnogaja ljeta“, „Rodoslov bratstva Todorovića iz Žeravica“ i „Jauk grobne tišine“.

Ovaj književni stvaralac do sada je nagrađen brojnim priznanjima i nagradama u Republici Srpskoj, Srbiji i Sloveniji – Udruženje književnika Republike Srpske uvrstilo je roman „Jauk grobne tišine“ među najznačajnija književna ostvarenja u Srpskoj, a nagrađen je i Zlatnom značkom opštine Vlasenica za razvoj kulture, Ordenom vojvode Živojina Mišića za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Srbiji, prvom nagradom na „Sterijinim stazama“ u Beogradu, te poveljom Kluba pisaca „Savovanje“ iz Šamca.

Aćim Todorović rođen je 1965. godine u selu Žeravice u opštini Han Pijesak, srednju drvnotehničku školu završio je na Han Pijesku, a diplomirao na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment u Beogradu.

Todorović je predsjednik regionalnog Književnog kluba „Luča“ u Vlasenici i osnivač manifestacije „Lučini književni susreti“, koja svake godine u Vlasenici okupi više desetina književnih stvaralaca iz regiona, a član je i Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments